Binnenland
WNL

'Alarmsysteem in zeker drie gevangenissen niet op orde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alarmsysteem in zeker drie gevangenissen niet op orde'

Het systeem waarmee personeel alarm kan slaan, is in ten minste drie gevangenissen niet op orde. Dat zegt David Schreuders van vakbond FNV Overheid in Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Het Misdaadbureau sprak met een vrouw die een dierbare heeft werken in de gevangenis in Soesterberg, onderdeel van Justitieel Complex Zeist. Anoniem laat zij weten dat de piepers regelmatig stuk zijn. "Ze werken niet goed of ze zijn er niet voorhanden, omdat het lang duurt voordat ze vervangen zijn. Vooral als medewerkers een late dienst draaien, zijn de piepers vaak op." De vrouw maakt zich grote zorgen en trekt daarom aan de bel. "Je hebt die piepers nodig om alarm te slaan in noodgevallen. Het is gevaarlijk werk en door het gebrek aan piepers is het personeel nu erg kwetsbaar. Ik hoop dat er snel een oplossing komt."

Video niet beschikbaar

Medewerkster opgesloten bij gevangene, kan geen alarm slaan

Vakbond FNV Overheid, waar gevangenispersoneel bij is aangesloten, herkent de problemen met de PZI, de Personen Zoek Installatie. David Schreuders: "Ook wij krijgen signalen uit onze achterban over het systeem in Soesterberg. En niet alleen daar. Uit navraag blijkt dat bij nog eens twee andere vestigingen de piepers niet op orde zijn. Het gaat om een tekort aan piepers of een softwareprobleem."

Schreuders vertelt hoe een medewerkster van een gevangenis per ongeluk door een andere medewerker opgesloten werd bij een gevangene. "Er was een softwareprobleem. De pieper waarop ze drukte, gaf de verkeerde verdieping door. Hierdoor duurde het tientallen minuten voordat zij kon worden bevrijd. Dat was voor haar een bijzonder traumatiserende en nare ervaring." De vrouw heeft nu PTSS-klachten.

David Schreuders vindt het belangrijk dat er wordt gekeken of het systeem van de Personen Zoek Installatie in alle gevangenissen wel goed genoeg functioneert en up-to-date is. "Dit kan natuurlijk niet, het is onveilig. Er zou vanuit de politiek veel meer geld naartoe moeten omdat je ziet dat de druk steeds hoger wordt. De complexiteit van de doelgroep neemt toe. Het GGZ-systeem schiet tekort en daardoor krijg je gedetineerden met ingewikkelde problemen en agressie. Het personeel heeft veel zwaarder werk op dagelijkse basis. Daar moeten ook de voorzieningen voor zijn."

De gevangenis in Soesterberg heeft inmiddels een gloednieuwe Personen Zoek Installatie, reageert Wim Saris, directeur-generaal Dienst Justitiële Inrichtingen in Het Misdaadbureau. "Een aantal zijn helemaal vernieuwd, maar een aantal zijn ook aan vernieuwing toe. Op het moment dat we zien dat zo'n installatie het niet goed doet, dan wordt waar nodig opgeschaald en treffen we maatregelen. Bijvoorbeeld door collega's tijdelijk met portofoons uit te rusten."

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie