Cultuur & Media
NOSNTR

Veiligheid en gezelligheid: Sociale veiligheid op het Amsterdam Dance Event

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veiligheid en gezelligheid: Sociale veiligheid op het Amsterdam Dance Event

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) wordt er volop gefeest, dag en nacht. Met de toegenomen aandacht voor sociale veiligheid nemen clubs steeds meer maatregelen. Personeel krijgt trainingen, zoals die van Julienne Beijer van Stichting Sexmatters. "Het is al ongeveer tien jaar een thema, maar de afgelopen drie jaar is het versneld, vooral door de corona-periode", legt Beijer uit. "We moeten weer wennen aan het uitgaan: hoe gedragen we ons en wat zijn de grenzen? Het bleek dat veel mensen slecht waren in sociale vaardigheden."

Video niet beschikbaar

Bij Club Radion in Amsterdam biedt men een 'care-hoekje' waar bezoekers advies kunnen krijgen. "Het lijkt wel een maatschappelijke hulporganisatie, is dat echt nodig?" vraagt verslaggever Marc-Robin Visscher zich af. Beijer benadrukt de noodzaak van deze aanpak: "In Amsterdam zijn er veel clubs die zich bezighouden met sociale veiligheid, en de vraag naar trainingen is in heel Nederland toegenomen. Van een poppodium in Maastricht tot een queers-feest in Amsterdam, uitgaansgelegenheden willen weten hoe ze een veilige omgeving kunnen creëren."

Effect van Trainingen

Maar wat levert deze training op? "Je kunt niet al het grensoverschrijdend gedrag voorkomen", zegt Beijer. "Maar door een gedragscode te hanteren en iemand preventief aan te spreken, kun je zeker een deel van de problemen aanpakken." Tijdens de trainingen leren medewerkers hoe ze moeten handelen wanneer iemand zich misdraagt. Beijer legt uit: "Je spreekt de dader op een de-escalerende manier aan en neemt hem mee naar de uitgang of vraagt een beveiliger om hulp. Benoem wat je hebt gezien en de consequenties, zoals dat diegene niet meer welkom is. Het is ook belangrijk om het slachtoffer naar een rustige plek te brengen en serieus te nemen."

Een cultuur van veiligheid

Julienne Beijer concludeert: "Het is mooi dat op een plek waar veel vrijheid is en grenzen vervagen, veiligheid kan worden geboden. Het thema veiligheid wordt steeds belangrijker. We zijn zes jaar geleden begonnen, en het is niet alleen een randstedelijk probleem; we zien ook een groeiende behoefte in steden als Breda en Deventer." De trainingen helpen personeel om zelfverzekerder te worden in hun werk, wat bijdraagt aan een veilige omgeving voor bezoekers.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie