Binnenland
NTR

Overheerlijk recept voor paprika-pompoensoep

foto: Paprika-pompoensoepfoto: Paprika-pompoensoep
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheerlijk recept voor paprika-pompoensoep

Paprika-pompoensoep in de Mangiare! kookwedstrijd van First Plates. Het is wat werk, maar dan heb je ook wat: het gaat steeds lekkerder ruiken. "Er zitten heel veel mooie smaaklagen in die niet evident zijn. Het is heel harmonieus", oordeelt culinair journalist Joël Broekaert.

First plates - Paprika-pompoensoep

Video niet beschikbaar

Ingrediënten

- rode paprika's
- een halve kleine pompoen
- 2 grote wortelen
- 1 grote aardappel
- 1 rijpe avocado
- 1 bakje hüttenkäse
- 1,5 blokje groentebouillon
- 2 sjalotten
- 100 g roomboter
- 1 eierlepel ume boshi-pasta
- 1 scheut ahornsiroop
- 1 plakje verse gember
- 1 laurierblad

Kruiden: 1 dessertlepel gevijzelde komijn; 1 theelepel gerookte paprikapoeder en peper

Bereiding

Schil de pompoen, snijd hem doormidden en haal de zaden eruit. Kook de helft samen met de geschilde aardappel en de gember en laurier 10 minuten in de bouillon (± ½ liter).

Halveer ondertussen de paprika's, verwijder de steel en zaadlijsten. Snijd een klein stukje paprika af voor de garnering later. Leg de paprika's onder de grill tot de velletjes zwartgeblakerd zijn. Leg ze daarna 10 minuten te rusten in een afgesloten kom.

Fruit intussen de gesneden sjalotten en de kruiden in de helft van de boter in een soeppan 15 minuten op een laag pitje. Tijdens dit proces haal je de velletjes van de paprika's. Voeg daarna alles bij elkaar in de soeppan, en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes trekken.

Vervolgens haal je de pan van het vuur en haal je eerst de aardappel en de laurier en gember eruit. Daarna pureer je de soep, en maakt hem af met peper en eventueel nog wat zout. Prak de aardappel goed fijn en roer hem daarna door de soep. (Dus niet mee-blenden, anders wordt de soep lijmig.) Als laatste roer je de rest van de boter erdoor.

Schep de soep in kommen en garneer hem met een lepel hüttenkäse, een lepel avocado en een paar snippertjes paprika.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie