Binnenland
BNNVARA

Mollentelling: tien dingen die je niet wist over de mol

foto: FOTOGRAAF BEUMINGfoto: FOTOGRAAF BEUMING
  1. Nieuwschevron right
  2. Mollentelling: tien dingen die je niet wist over de mol

Iedereen weet: mollen leven voornamelijk onder de grond. Maar waar ze precies leven en hoeveel het er zijn, is minder bekend. Daarom is er dit weekend de eerste Nationale Mollentelling! Vroege Vogels organiseert deze telling samen met de Zoogdiervereniging. Iedereen werd opgeroepen om op zaterdag 2 en zondag 3 maart te zoeken naar mollen(sporen) en deze waarnemingen door te geven.

Nationale Mollentelling

Nationale Mollentelling zeer succesvol

Bijna 40.000 molshopen zijn afgelopen weekend gezien tijdens de eerste landelijke mollen(sporen)telling. In twee dagen tijd zijn er in totaal 3600 meldingen gedaan, onder andere via een speciaal meldpunt op waarneming.nl. Ook werden er 45 dode mollen doorgegeven. In alle provincies zijn molshopen doorgegeven. De meeste waarnemingen zijn ingevoerd in Zuid-Holland en de minste in Flevoland. Op de Waddeneilanden zijn geen molshopen gemeld. Ondanks dat mollen goed kunnen zwemmen, lijken ze deze eilanden (nog) niet te hebben bereikt.

De meest voorkomende mollensporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook in het bos verscholen zijn. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein. De mol verblijft vrijwel zijn gehele leven ondergronds.

In meer dan 35 jaar hobbymatig onderzoek heeft gepensioneerd huisarts Jan Piet Bekker maar zes keer een levende mol gezien. Toch is hij nog steeds mateloos gefascineerd door dit dier: "ook aan de hopen van de mol kun je immers heel veel ontdekken."

Gegrepen door de mol

Tien opmerkelijke feitjes over de mol

  1. De mol legt een voorraad in z’n tunnels aan van levende wormen die hij met een beet achter de kop verlamt.
  2. Hij eet elke dag minstens de helft van zijn eigen gewicht aan wormen, keverlarven, naaktslakken, etc.
  3. De mol moet elke paar uur eten, anders sterft hij van de honger.
  4. De ogen van de mol zijn erg klein, waardoor hij nauwelijks kan zien. Zijn belangrijkste zintuig is zijn spitse roze snuit.
  5. Mol is zeer territoriaal, behalve tijdens de paartijd in februari/maart. Om een vrouwtje te zoeken maakt een mannetje dan speciale ‘liefdestunnels’ buiten z’n territorium.
  6. Naast een vagina heeft vrouwelijke mol ook een pseudo-penis, een soort nep penis waarmee ze kan plassen.
  7. De haren van een mol staan niet in één richting ingeplant, zo kan de mol voor- en achteruit in z’n tunnel.
  8. Een niet al te diepe gang graaft de mol met een snelheid van tussen de 12 en 15 meter per uur.
  9. Mol heeft vijf lange vingers plus een extra ‘duimpje’. Deze botknobbel is handig bij het graven.
  10. Gemiddeld weegt een molshoop één tot twee kilo, met uitschieters naar acht kilo (80x zijn eigen lichaamsgewicht).

Tot slot een tip voor de tuiniers

In plaats van je druk te maken over molshopen in je tuin kan je het ook in je eigen voordeel draaien. Druk de aarde van de molshoop niet de grond in, maar maak er gebruik van. Het is mooie losgewoelde grond die kan dienen als zaaibed voor planten. Een beetje molshoop levert al snel een emmer aarde op. Je kunt de molshoop in een grasveld of wei ook gebruiken om ter plekke klaprozen of margrieten in te zaaien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Klein molletje zit vast tussen de stoeptegels. “Het lukte dit dappere molletje uiteindelijk om helemaal boven te komen”, aldus filmer Judith van Oudheusden-Krol.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie