Binnenland
AVROTROS

'Moet er niet meer geld naar de zorg?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Moet er niet meer geld naar de zorg?' Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine beantwoorden vandaag huisarts Roy Beijaert en hoofdeconoom van de ING, Marieke Blom, vragen van luisteraars. Dit is een selectie uit alle vragen.

Video niet beschikbaar

Ik werk als nachtverpleegkundige in een zorgcentrum. Is het verstandig om te gaan werken? Omdat ik tot de risicogroep behoor en de bewoners ook?
"Vitaliteit is belangrijk. Eigenlijk als het om Corona gaat kijken we naar je biologische leeftijd. Niet naar je kalender-leeftijd. Als je geen ziektes hebt, je doet aan sport, je eet gezond. U bent als 72-jarige waarschijnlijk veel veiliger dan iemand van 59 die diabetes heeft, rookt en te zwaar is. Maar het is natuurlijk je eigen beslissing. Ik vind het geweldig dat je het doet, we hebben mensen als jij hard nodig", zegt de huisarts.

Ik ben roker. Hoeveel is dat van invloed is op corona en ook eventueel de beademing?
"Het hangt er vanaf hoe lang je rookt. Als je vandaag je eerste pakje rookt, maakt het niet zoveel uit. Maar als je twintig, dertig jaar rookt dan is er waarschijnlijk schade aan je longen, je hart en je bloedvaten. En die schade maakt dat je kwetsbaarder bent voor een virus. Als je lang rookt heb je meer kans op COPD en hart en vaatziekten en dan moet je echt voorzichtig zijn."

Als ik kijk naar deze toestand kijk en zie hoe onze hele ziel en zaligheid afhankelijk is van al het medisch personeel, vraag ik mij af of het kabinet niet op zijn schreden terug wil komen met de slechte betaling van deze mensen.
Marieke Blom: "Ja dat is de economie hè. Wat een medewerker verdient heeft soms heel weinig te maken met hoe belangrijk iemand voor ons is. Heeft er meer mee te maken hoeveel mensen in staat zijn om zo’n beroep uit te oefenen. Hoe meer mensen dat in principe kunnen, over het algemeen hoe lager de beloning. Maar dat zegt eigenlijk niks over hoe belangrijk dat voor ons is. Het kan best wel zijn dat het ontzettend belangrijk is."

Klopt het dat er een verband is tussen mijn fitbit die een hoge hartslag aangeeft en het krijgen van griepverschijnselen? Ik denk dat.
"Het is inderdaad zo dat Amerikanen hebben onderzocht of je Fitbit kan voorspellen of je influenza-achtige of griepachtige ziektes krijgt. En wat ze ontdekt hebben is dat in dat éne onderzoek, en één onderzoek is geen onderzoek, in grote groepen mensen ze zien dat de hartslag omhoog gaat voordat je merkt dat je ziek wordt. Dus je kan een beetje voorspellen dat iemand bijvoorbeeld griep gaat krijgen. Het is ook wel te verklaren, als je koorts krijgt gaat je hartslag omhoog. Per grade koorts gaat je hartslag ongeveer met tien hartslagen omhoog."

"Maar als iedereen met een hoge hartslag zich gaat gedragen alsof hij ziek wordt, dan loopt het misschien een beetje uit de hand. Er zijn natuurlijk ook een heleboel mensen die in de stress zitten of angstig zijn en daar krijg je ook een hoge hartslag van", zegt de huisarts.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie