Binnenland
KRO-NCRV

President-directeur Shell Nederland hoopt op stevig klimaatakkoord Glasgow

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. President-directeur Shell Nederland hoopt op stevig klimaatakkoord Glasgow

Ook Shell Nederland kijkt met veel belangstelling naar de aanstaande apotheose van de klimaattop in Glasgow. Vrijdag moeten de aanwezige landen met een slotakkoord komen en als het aan president-directeur Marjan van Loon ligt, staan daar zeer stevige conclusies in. "Ik hoop op ambitieuze afspraken", zegt ze bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

'Ik had graag meer willen vertellen over onze ambities'

Aanwezig in Schotland is Shell overigens niet. CEO Ben van Beurden liet eerder weten geen uitnodiging te hebben ontvangen voor de klimaattop. Van Loon betreurt dat. "Ik had graag meer willen vertellen over onze ambities, maar als ik niet uitgenodigd ben, houdt het op. Dan doe ik het maar op de radio", vertelt ze aan Sven Kockelmann.

Want dat er werk aan de winkel is voor de energiegigant, staat buiten kijf. In mei van dit jaar verloor Shell namelijk een historische rechtszaak van Milieudefensie, waardoor het bedrijf haar co2-emissie in 2030 met 45 procent moet hebben teruggebracht. Shell maakte daar vervolgens zelf 50 procent van en dus is er een hoop te doen voor Van Loon. "We zijn er nog niet, maar we zijn druk bezig met veranderen", verzekert de president-directeur.

'Niet bang energietransitie'

Volgens van Loon is Shell geenszins bang voor de energietransitie. "Wij gaan op termijn veel minder benzine en diesel verkopen en dat is helemaal niet erg. Ons geld kunnen we namelijk prima met andere dingen verdienen." Zo juicht ze toe dat in Glasgow is besloten dat vrachtwagens van 2030 co2-neutraal moeten zijn. "De nieuwe vrachtwagens kunnen bij ons komen tanken, wij hebben waterstof en biobrandstof klaarstaan."

De energietransitie is alleen haalbaar als overheden, consumenten en bedrijven samenwerken, aldus Van Loon. "Als zo’n soort besluit over vrachtwagens wordt genomen, weten wij zeker dat de klanten over een paar jaar bij onze laadpalen langs de weg staan." Op dat moment zijn grootschalige investeringen mogelijk volgens de topvrouw. "Je moet als bedrijf economisch gezond zijn. Dus als klanten je product niet willen, moet je uiteindelijk iets anders gaan doen."

Nederland als groene proeftuin

Van Loon noemt Nederland "de groene proeftuin van Shell." Er staat volgens haar veel duurzame vernieuwing op de planning. Maar of die speciale rol van Nederland betekent dat het hoofdkantoor ook in ons land blijft, kan ze niet bevestigen. "Daar moeten we in deze dynamische tijden continu naar blijven kijken."

Ster advertentie
Ster advertentie