Binnenland
BNNVARA

Uithuisplaatsing door Toeslagenaffaire: 'Binnen halfuur moest ik afscheid nemen van zoon'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uithuisplaatsing door Toeslagenaffaire: 'Binnen halfuur moest ik afscheid nemen van zoon'

Gedupeerde ouders van wie, door de Toeslagenaffaire, het kind uit huis is geplaatst, kunnen vanaf deze week terecht bij een Landelijk Ondersteuningsteam. Ook krijgen ze van de staat een gratis advocaat om de uithuisplaatsing van het kind aan te vechten. Is dit eindelijk een stap vooruit? Janet Ramesar, gedupeerde in de Toeslagenaffaire, vertelt in De Nieuws BV dat er ook met dit plan niet genoeg naar de gedupeerden wordt geluisterd.

Video niet beschikbaar

Het CBS maakte vorig jaar bekend dat tussen 2015 en 2020 ongeveer 1115 kinderen uit huis geplaatst zijn door de Toeslagenaffaire. Ramesar geeft aan dat dit cijfer nog wel wel vier keer zo hoog kan liggen. "Dit cijfer is niet volledig, de Toeslagenaffaire speelt namelijk al sinds 2005 en gevallen zoals die van mij, waar de kinderen uit huis zijn geplaatst zonder dat er een rechter aan te pas kwam, worden niet meegerekend."

Binnen een halfuur afscheid

Ramesar vertelt hoe drie jaar geleden haar zoon uit huis werd geplaatst. "Ik kreeg een uitnodiging van school en maatschappelijk werk dat ik langs moest komen." Ramesar wist niet waarvoor ze kwam, ze ging er vanuit dat haar zoon rottigheid had uitgehaald. In plaats daarvan kreeg ze de schok van haar leven. Onvoorbereid kreeg ze te horen dat haar zoon uit huis geplaatst zou worden. "Het gesprek duurde een halfuur, inclusief afscheid nemen."

Recht op advocaat

Gedupeerden kunnen nu op kosten van de overheid een advocaat krijgen die ze helpt uithuisplaatsingen aan te vechten. Ramesar hoopt vooral dat deze advocaten gespecialiseerd zijn in dit onderwerp. "Je moet iemand hebben die weet waar het over gaat. En een advocaat moet z'n werk kunnen doen. Het is niet een paar uurtjes werk, hele dossiers moeten doorgespit worden."

Het is de vraag of ouders nog zitten te wachten op een gratis advocaat. "Tijdens de Toeslagenaffaire konden gedupeerden ook uit een advocatenpoule hulp krijgen. Ik zou daar zelf niet op zitten wachten", aldus Ramesar. Ook over het Landelijk Ondersteuningsteam is ze wantrouwig: "Het is onduidelijk wie zij zijn en dat wekt voor mij geen vertrouwen op."

Het steunpunt en het recht op een advocaat zorgen voor veel vraagtekens en onwetendheid. Ramesar vindt dat dit soort plannen met experts, de gedupeerden, besproken moeten worden. "In dit plan zijn ze wederom niet meegenomen."

Kritiek op Jeugdbescherming

Sinds de film 'Alleen tegen de staat', waarin gedupeerden van de Toeslagenaffaire vertellen over wat hun is overkomen, lijkt er meer begrip te zijn vanuit de bevolking. Maar Ramesar ziet ook dat Jeugdbescherming z'n straatje probeert schoon te vegen. "Over de uithuisplaatsingen zeggen ze dat er meer aan de hand was dan alleen de Toeslagenaffaire." Volgens Ramesar zijn de uithuisplaatsingen in de meeste gevallen juist een gevolg van de affaire. Ze wil nu dat de Jeugdbescherming meedenkt aan oplossingen en stopt met zichzelf te blijven verdedigen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie