Brexit-rapporteur Pieter Omtzigt: 'No deal-brexit is zeer reële mogelijkheid'
- Nieuws
- Brexit-rapporteur Pieter Omtzigt: 'No deal-brexit is zeer reële mogelijkheid'
Brexit-rapporteur en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) ziet een no deal-brexit als een zeer reële optie. Dat zei Omtzigt vanavond in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.
Omtzigt sprak de afgelopen dagen met onder andere verschillende Britse parlementsleden en de brexit-minister Stephen Barclay. "Er lijkt hier geen consensus, over helemaal niets," zo moet Omtzigt concluderen. "Er lijkt hier het idee rond te zweven dat men de deal open gaat breken. Omdat men eindelijk, langzaam, misschien een idee heeft wat men wil. Maar wat ons verbaast is dat dat niet twee jaar geleden aangegeven is."
Backstop
Heikel punt in het brexit-akkoord is de zogenoemde backstop, de maatregel die moet garanderen dat de Noord-Ierse grens met Ierland open blijft. "Feitelijk wil men de backstop openen. Die backstop kan oneindig duren, en dat wil een aantal mensen niet. Het is nu wel iets meer dan een maand voor de brexit-datum van 29 maart. Hoe dat politiek zou moeten gaan is nogal onduidelijk."
Een no deal-brexit is voor Nederland "zeer onwenselijk," zegt Omtzigt. "Een harde brexit had gekund als je er twee jaar op voorbereid had. Als je er niet op voorbereid, krijg je grote problemen. Het heeft hele grote economische gevolgen. En misschien ook wel gevolgen voor de vrede in Ierland en Noord-Ierland." Omtzigt twijfelt er dan ook aan of de brexit ordelijk gaat verlopen. Hij en zijn collega-rapporteurs zijn er dan ook "niet vrolijker op geworden."
Referendum
Een eventueel uitstel van de brexit, of een mogelijk nieuw referendum, wordt door Omtzigt onwaarschijnlijk geacht. "Er zijn mensen die verkiezingen willen, maar die willen dat vooral om zelf aan de macht te komen. Er zijn mensen die een tweede referendum willen, maar dat lijkt vooralsnog een echte minderheid te zijn. Wat verder opvalt is dat iedereen nog steeds met zijn eigen uitkomst bezig is. Eigenlijk had er een strategie moeten liggen voordat Groot-Brittannië ging onderhandelen."
"Toen David Cameron een referendum uitschreef lag er geen plan," zegt Omtzigt. "Tijdens het referendum lag er nog geen plan. En er was dus ook geen plan toen Theresa May ging onderhandelen. Zij had dus geen duidelijk mandaat van het parlement waarmee ze thuis kon komen. Wij denken nu dan: hebben jullie hier van tevoren niet over gesproken?"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.