Het bizarre leven van een NOS-buitenlandcorrespondent: 'Om de vijf à zes jaar je koffer weer pakken'
- Nieuws
- Het bizarre leven van een NOS-buitenlandcorrespondent: 'Om de vijf à zes jaar je koffer weer pakken'
NOS-correspondent Marieke de Vries vertrekt uit Amerika en wordt weer correspondent in Nederland. Reden voor een ode aan de NOS-correspondent, vindt Karen Eshuis. "Anders dan bij bijvoorbeeld schrijvende correspondenten weet je bij de NOS dat het maar voor vijf à zes jaar is. Dan moet je je koffers weer pakken", vertelt de voormalig adjunct-hoofdredacteur van het AD in het Mediaforum bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De wens bij de NOS is volgens Eshuis dat je om de zoveel jaar weer naar een ander land gaat, zodat je je kan blijven verwonderen over de wereld om je heen. De Vries kwam twaalf jaar geleden naar China. Eshuis werkte daar toen ook, als tweede correspondent voor de NOS. De Vries heeft uiteindelijk zeven jaar in China gezeten, voordat ze naar de Verenigde Staten vertrok.
Soms heeft het ook met verzekeringen te maken dat een correspondent weer naar een ander land moet. Dan lukt het niet om iemand nog langer verzekerd te houden. Daar ben je als hoofdredactie namelijk ook verantwoordelijk voor.
Familie achterlaten
Eshuis denkt dat mensen vaak niet beseffen wat het privé vraagt van correspondenten: "Je moet helemaal naar de andere kant van de wereld verkassen, je verdiepen in een land, je familie achterlaten. Terwijl je weet dat je het over een paar jaar weer moet doen."
Correspondenten moeten ook altijd 'aan' staan. Wat je ook aan het doen bent, je moet binnen vijf minuten op zender kunnen. "Als er iets groots gebeurt in jouw land, dan moet jij het vertellen. Dan ben jij degene die er moet staan, altijd en jarenlang", aldus Eshuis.
Krankzinnige maanden
Dat alles en de spoedcursus die je als correspondent krijgt over het land waar je op dat moment woont, maakt het werk van een correspondent zo bijzonder, vindt Eshuis. "Nasrah Habiballah (correspondent Israël en Palestijnse gebieden) heeft echt een krankzinnige vijftien maanden achter de rug. Of kijk bijvoorbeeld naar Tim de Wit, die was correspondent in Duitsland, ging naar Londen en bijna een dag later brak de Brexit los. Toen heeft hij echt jarenlang elke dag, zowat iedere minuut, gewerkt. Dan is Bar Laat presenteren echt peanuts."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!