Binnenland
NTRPowNed

Veel onrust om sluiting geboortecentrum Zuyderland ziekenhuis Heerlen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel onrust om sluiting geboortecentrum Zuyderland ziekenhuis Heerlen

De voorgenomen sluiting van het geboortecentrum in het Zuyderland ziekenhuis te Heerlen zorgt voor onrust. Naast de lokale politiek, zijn ook huisartsen en verloskundigen bang dat een sluiting niet zonder risico’s is. Verloskundigen Lonneke Greten en Maud van Woerdekom vertellen in 5 Dagen waarom zij vinden dat Heerlen niet zonder een geboortecentrum kan.

5 Dagen vanuit Zuyderland ziekenhuis in Heerlen..

Lonneke Greten en Maud van Woerdekom zijn verloskundigen in Heerlen. Jaarlijks kloppen zo’n 300 aanstaande moeders bij hen aan. In het geval van complicaties bij de bevalling is het geboortecentrum van het Zuyderland ziekenhuis om de hoek. Verloskundige Maud "moet er niet aan denken" dat moeder en kind waarbij ernstige complicaties zijn en waarbij iedere minuut telt, niet meer in Heerlen terecht kunnen. "Soms gaat een bevalling zo snel. Dan red je het simpelweg niet om op tijd bij het ziekenhuis in Sittard/Geleen te zijn."

Hopen op herziening van sluitingsplannen

In de plannen van het Zuyderland ziekenhuis verdwijnen de SEH, de IC en het geboortecentrum vanaf 2030 naar Sittard Geleen. Volgens de voorzitter van de vakgroep gynaecologen; Josje Langenveld, zijn de zorgen begrijpelijk maar onterecht. Volgens haar kunnen moeder en kind en ook de verloskundigen rekenen op de best denkbare medische zorg.

Toch zijn Lonneke en Maud als verloskundigen nog niet helemaal gerustgesteld. Volgens hen zijn de afstand en de daarbij behorende kosten een drempel voor veel vrouwen. "Veel van onze vrouwen zijn alleenstaande moeder en kunnen niet even snel oppas regelen als er nog een kindje is. Ook hebben ze vaak geen vervoer en de kosten van het OV zijn voor mensen die weinig te besteden hebben, een drempel om tijdig aan de bel te trekken." Samen hopen ze met hun collega-verloskundigen dat er nog gesleuteld kan worden aan de voorgenomen plannen.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie