Van 'Snijdende Rechter' tot Koekenpanzaak: Yehudi Moszkowicz deelt zijn advocatenverhalen
- Nieuws
- Van 'Snijdende Rechter' tot Koekenpanzaak: Yehudi Moszkowicz deelt zijn advocatenverhalen
Van het moment dat een net gearresteerde verdachte om hulp vraagt totdat het vonnis wordt geveld: strafpleiter Yehudi Moszkowicz is dol op zijn werk. Met zijn boek Moord, doodslag en andere zaken geeft de jongste telg van de bekende advocatenfamilie een inkijkje in een aantal roemruchte zaken.
Video niet beschikbaar
Neem de rechtszaak met 'de snijdende rechter'. De zaak draait om een cliënt van Moszkowicz die verdacht wordt moord met voorbedachte rade. Hij beweerde dat het slachtoffer over een kat was gestruikeld en precies in het mes was gevallen. Het mes had de verdachte bij zich omdat hij drugs wilde proeven.
Een op het oog onwaarschijnlijke verklaring, maar de strafpleiter denkt daarom juist dat het waar kan zijn. "Júist met zo'n verhaal, want als ik van moord verdacht zou zijn, dan kwam ik niet met zo'n onwaarschijnlijk verhaal. Het is zo gek, dan moet het wel waar zijn."
80 procent van de zaken bestaat uit damage control
Tijdens de zitting trok een rechter een zakmes onder zijn toga vandaag. "Bedoelt u zo'n mes?" vroeg hij. Moszkowicz: "Die had hij bij zich om een appeltje te schillen, maar daarmee bewees hij dat iedereen een mes bij zich kon hebben." Het argument van het OM dat de verdachte bewust met een mes op pad ging, vloog daardoor van tafel.
De cliënt werd uiteindelijk veroordeeld voor doodslag.
Lullen als Brugman
Het boek bestaat niet alleen uit succesverhalen. "Dat is het strafrecht meestal niet", legt de advocaat uit. "Als iemand met een mes in zijn handen naast een lijk wordt gevonden, dan kun je lullen als Brugman, maar strafvermindering is dan het uiterste haalbare. 80 procent van de zaken bestaat uit damage control."
Zo schrijft Moszkowicz over een inbraak waarbij de man zich in het systeemplafond had verschanst en erdoorheen zakte toen de politie het pand doorzocht. Dan is het vonnis snel helder.
De Koekenpanzaak
Een andere zaak die de strafpleiter goed is bijgebleven is de 'Koekenpanzaak'. Zijn cliënt kreeg, met veel drank op, ruzie met zijn vriendin en sloeg haar met een koekenpan. "Zij lag bewegingsloos op de grond." Ook probeerde hij het hele huis in brand te steken, bekende de cliënt.
Eén plus één is twee? Nou nee. Die toenmalige vriendin had namelijk 'een halve apotheek' aan drugs in haar bloed. "De combinatie drank en drugs was op zichzelf al dodelijk."
Toch bleek uiteindelijk dat ze door het drugsgebruik 'slechts' bewusteloos is geraakt en door het inademen van rook daadwerkelijk overleed.
Moszkowicz' cliënt bleef daarom verantwoordelijk voor haar dood, maar zijn straf viel hierdoor wel lager uit.