Binnenland
NOS

Advies RVS: gemeenten moeten schuld van 600.000 huishoudens overnemen

  1. Nieuwschevron right
  2. Advies RVS: gemeenten moeten schuld van 600.000 huishoudens overnemen

Mensen met schulden moeten sneller worden geholpen en de zekerheid krijgen dat ze zonder schulden opnieuw kunnen beginnen. Dat is de kern van het advies dat de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) vandaag aanbiedt aan minister Schouten voor Armoedebeleid. Voorzitter Jet Bussemaker van de raad, en lector schulden en incasso Nadja Jungmann in het NOS Radio 1 Journaal.


Video niet beschikbaar

Daarbij moeten ze hulp krijgen van gemeenten en kunnen rekenen op nazorg, zodat ze niet opnieuw in de problemen komen. Gemeenten krijgen in deze visie een sleutelrol: die moeten schuldeisers afkopen en een betalingsregeling afspreken met inwoners die zwaar in de financiƫle problemen zijn gekomen. Het idee is dat zij in drie jaar van al hun schulden af zijn.

"We laten mensen nu veel te lang aanmodderen", zegt Bussemaker. "Als je een keer die schulden hebt moet er een regeling komen, zodat er weer perspectief komt. Als mensen weer perspectief krijgen, is dat ook beter voor de samenleving."

Problematisch

In Nederland zijn naar schatting van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Nibud 1,4 miljoen huishoudens met risicovolle schulden of betalingsproblemen. Dat betekent dat ze vaak rood staan, veel aanmaningen krijgen of meer dan drie rekeningen niet betaald hebben, waarvan ten minste een voor de huur, de hypotheek, energierekening of zorgverzekering.

Binnen de groep risicovolle schuldenaren worden er zo'n 614.000 aangemerkt als 'problematisch': hun schulden zijn zo hoog dat er niet meer op eigen kracht vanaf komen. Omdat schulden als onderhandse leningen en veel consumptieve kredieten niet worden geregistreerd is het werkelijk aantal waarschijnlijk hoger.

Schaamte

Jungmann van de Hogeschool Utrecht vindt het advies eigenlijk nog niet ver genoeg gaan. Ze wijst erop dat vijf van de zes huishoudens met problematische schulden niet in beeld zijn bij de instanties.

Zij melden zich niet als ze er niet meer uitkomen, omdat ze zich schamen voor hun situatie of geen enkel vertrouwen in de overheid hebben. "Ik wil de raad en de minister uitnodigen om na te denken of de aanpak niet nog breder moet."

NOS Radio 1 Journaal

Ster advertentie
Ster advertentie