Binnenland
BNNVARA

6 jaar burgemeester Halsema: wat vinden Amsterdammers?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 6 jaar burgemeester Halsema: wat vinden Amsterdammers?

"Het is een ongelooflijk voorrecht om Amsterdam en zijn inwoners te mogen dienen. Ik ga mijn best doen", sprak Femke Halsema zes jaar geleden, als kersverse burgemeester van de hoofdstad. Maar haar best doen: was dat goed genoeg? In De Nieuws BV nemen drie Amsterdammers Halsema’s burgemeesterschap kritisch onder de loep.

Video niet beschikbaar

Kloof tussen gemeente en inwoner

Eén van de tekortkomingen van Halsema is dat ze het niet voor elkaar krijgt om de kloof tussen overheid en burger te dichten, ziet Bojana Duovski van Stichting Studiezalen. Zij merkt het bij de jongeren die ze spreekt: "Ze hebben geen toekomstperspectief, ze zien geen scenario voor zichzelf in deze stad. En als er dan regels worden opgelegd, voelen ze zich niet betrokken." De oplossing is volgens Bojana simpel: "Ik denk dat er moet meer worden gesproken 'met' dan 'over' mensen."

Een burgemeester voor álle Amsterdammers?

Uit Halsema’s toespraak bij haar beëdiging, zes jaar geleden: "De komende jaren zult u mij altijd aan de zijde vinden die vreedzaam het recht opeisen om anders, om zichzelf te mogen zijn."

Volgens journalist Aynouk Tan slaagt Halsema daar deels in, op het vlak van de koloniale geschiedenis van de stad bijvoorbeeld. "Ze was de eerste die excuses aanbood voor het slavernijverleden", aldus Aynouk. "Als je ziet hoe het slavernijverleden nu landelijk wordt bezien, die 1 juli als vrije dag, die komt er denk ik wel aan. Dat is mede aan haar te danken."

Toch heeft Aynouk ook kritiek. "Ze wil dat mensen zichzelf kunnen zijn in de stad. Dan moet je ook echt zeggenschap geven aan die mensen." Dat gebeurt volgens haar niet op alle terreinen. Aynouk: "Ik ben een echte linkse rakker en mijn linkse hart bloedt ook wel, omdat ze ook van de ‘law and order’ is. Als we het hebben over de rafelranden van de stad, de kraakgemeenschap, de leegstand… Daar treedt ze heel hard tegenop. Dat hoeft niet."

Ook wordt er niet naar alle inwonersgroepen goed geluisterd, volgens Aynouk. "De zeggenschap van gemarginaliseerde mensen moet centraal worden gesteld. Een queer-ervaring bijvoorbeeld: het is moeilijk om daar een oplossing voor te zoeken, als je niet zelf queer bent. Die ervaringsdeskundigheid is heel belangrijk. Vraag hen: wat moeten we gaan doen?"

Amsterdam als pretpark voor toeristen

Wat econoom Jasper van Dijk het meeste stoort, is dat het massatoerisme in de binnenstad door burgemeester Halsema onvoldoende een halt wordt toegeroepen. "Veel binnenstadbewoners denken: iedereen vindt dit een probleem, volgens mij zijn we het hier allemaal mee eens", aldus Jasper. "Maar maatregelen die echt pijn doen, die worden nog niet echt hard genomen."

Zijn oplossing voor de burgemeester: "Met een grote zak geld panden opkopen. Dan is het van de gemeente en dan kan je bepalen wat er gebeurt," legt Jasper uit. "Het geld is er, dat moet je alleen nog ophalen met toeristenbelasting. En dan kan je echt effect hebben. Dan koop je de binnenstad terug, komen de panden weer in publieke handen en dan zet je er voorzieningen in voor de Amsterdammers."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie