'Explosieve cocktail' leidt tot Kamerdebat over centralisatie kinderhartchirurgie
- Nieuws
- 'Explosieve cocktail' leidt tot Kamerdebat over centralisatie kinderhartchirurgie
Het concentreren van kinderhartchirurgie in twee centra houdt de gemoederen bezig. De discussie over welke ziekenhuizen deze zorg op zich mogen nemen, is verplaatst naar de Tweede Kamer die daar op dit moment over debatteert. Wat kan dit debat nog betekenen in deze kwestie? Dat bespreekt Marco Varkevisser, hoogleraar Marktordening in de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit, in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Voormalig minister van VWS Hugo de Jonge heeft eind december een brief gestuurd waarin hij zegt kinderhartchirurgie te willen concentreren in twee ziekenhuizen: Rotterdam en Utrecht. De partijen die bij dit besluit buiten de boot vallen voelen zich tekort gedaan en vinden de onderbouwing voor de beslissing bovendien summier, legt Varkevisser uit. "Die brief was een garantie voor gedoe", zegt de hoogleraar.
Explosieve cocktail
Volgens Varkevisser is er door verschillende ingrediënten een explosieve cocktail ontstaan. Daarmee doelt hij allereerst op de gebrekkige argumentatie in de brief van De Jonge. Daarnaast het feit dat Groningen buiten de boot valt, "en het feit dat Groningen zich op veel fronten tekort gedaan voelt." Als laatste ingrediënt gaat het om de rol die minister Kuipers speelde ten tijde van het besluit, namelijk: bestuursvoorzitter bij het Erasmus MC.
De huidige minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, gaat het besluit heroverwegen. Hij heeft daarnaast toegezegd dat er een extra onderzoek komt. "Het lastige aan deze discussie is dat alle argumenten bij partijen vandaan komen die er een duidelijk belang bij hebben. Rotterdam en Utrecht willen het besluit houden zoals het is, maar Leiden en Groningen willen het besluit veranderd zien", legt Varkevisser uit. "Dat maakt het ook voor Tweede Kamerleden lastig om de argumenten goed te wegen, zeker ook omdat het medisch inhoudelijke argumenten zijn en de Kamerleden daar niet in geschoold zijn."
Emotie uit debat
Volgens Varkevisser is het belangrijk om de emotie uit het debat te halen om stappen vooruit te kunnen zetten. Ook zegt hij dat men een onafhankelijke partij - in dit geval de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) - naar de feiten moet te laten kijken. "Want dat deze vorm van zorg op minder plekken geconcentreerd zou moeten worden, dat staat bij iedereen buiten kijf", aldus de hoogleraar Marktordening in de Gezondheidszorg.
"Uiteindelijk gaat het om de best mogelijke zorg en één van de uitkomstmaten is zo laag mogelijke sterftecijfers", legt Varkevisser uit. En als in dit geval kinderhartchirurgie op minder plekken wordt aangeboden, kunnen artsen die dit soort operaties doen er meer per jaar doen, "en worden ze er kundiger in", aldus Varkevisser.
Zorg vaker geconcentreerd
Kinderhartchirurgie is niet het enige dat gecentreerd gaat worden wat zorg betreft. Meer zorg zal geconcentreerd worden. Wanneer duidelijk is welke zorg moet worden geconcentreerd en op hoeveel plekken, kan de volgende stap worden genomen. Volgens Varkevisser is het van belang dat besluiten rondom daarin worden gemaakt op basis van objectieve criteria. Bovendien zou een transparant proces daarbij centraal moeten staan.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.