Binnenland
NOSNTR

Nati Banet over maatregelen Amsterdamse universiteiten: 'Ik voel me niet altijd sociaal veilig'

foto: ANP Ramon van Flymen
  1. Nieuwschevron right
  2. Nati Banet over maatregelen Amsterdamse universiteiten: 'Ik voel me niet altijd sociaal veilig'

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) starten het nieuwe academisch jaar met extra veiligheidsmaatregelen. De onderwijsinstellingen nemen deze maatregelen, omdat dit studiejaar weer pro-Palestijnse demonstraties worden verwacht, zoals ook het geval was voor de zomer. Tijdens de recente introductieweek van de VU blokkeerden demonstranten al kort de deuren van de universiteit.

UvA en VU nemen extra veiligheidsmaatregelen vanwege verwachting pro-Palestijnse demonstraties

Video niet beschikbaar

De universiteiten gaan toegangscontroles houden met QR-codes, en jassen en tassen mogen niet mee naar binnen. En daar is Nati Banet, medevoorzitter van de landelijke Joodse studentenvereniging IJAR en student aan de VU, blij mee: "Ik vind het positief om te horen dat de universiteiten überhaupt maatregelen nemen om ons te beschermen en andere Joodse studenten te beschermen binnen de universiteit." Banet vindt het nodig dat er maatregelen komen ter bescherming, voornamelijk voor studenten die herkenbaar Joods op de campus lopen. Hij doet dat zelf ook, maar ziet dat aantal afnemen: "Veel studenten durven het niet, al lange tijd niet, maar het is nu nog spannender om met iets Israëlisch rond te lopen."

Veiligheid op studie

Nog niet alle maatregelen zijn naar buiten gebracht door de universiteiten, maar het is duidelijk dat de UvA nu ook, net als de VU in mei al instelde, met persoonlijke QR-codes gaat gaat werken. Aanwezigen moeten zich van tevoren aanmelden en krijgen dan een toegangscode waarmee ze naar binnen kunnen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de universiteiten voor iedereen een veilige plek blijven. Banet voelt zich niet altijd even veilig: "Veiligheid is een spectrum, maar om het simpel te zeggen, ik voel me niet altijd sociaal veilig. Fysieke veiligheid is één ding, maar ook het gevoel hebben dat ik mezelf kan uiten en dat ik mijn mening kan uiten als ik Israël wil steunen, dat ik dat dan veilig kan doen. En dat is nu niet het geval."

Groeiend gevoel van onveiligheid

De Joodse studenten voelden zich eerder niet serieus genomen door de universiteiten, maar nu erkennen de universiteiten het onveilige gevoel. Gisteren meldde ook de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding dat de zorgen over antisemitisme op universiteiten groeit en dat Joodse studenten en docenten de demonstraties intimiderend vinden. De Landelijke Joodse studentenvereniging IJAR heeft ook de "hand in eigen boezem gestoken" zegt Banet: "Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat het contact met de universiteiten beter wordt? Dat gaat zeker de goede kant op. We hebben vertrouwen in de universiteit en dat ze achter ons staan en willen helpen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie