Binnenland
NOS

Utrecht verkort schuldsanering en betaalt zelf 1000 euro aan eisers

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Utrecht verkort schuldsanering en betaalt zelf 1000 euro aan eisers

De gemeente Utrecht wil mensen met problematische schulden sneller helpen en ze ook weer sneller uit een schuldsaneringstraject krijgen. Nu duurt het gemiddeld elf maanden van het moment dat iemand zich meldt bij de gemeente totdat diegene begint met het traject. Dat duurt vervolgens drie jaar.

Die elf maanden voortraject, waarin bekeken wordt wat de financiële positie van iemand is en welke schulden en schuldeisers er zijn, wil de gemeente verkorten tot twee maanden. En daarna volgt dan een saneringstraject van twee in plaats van drie jaar, is het plan.

“We zien dat mensen vaak heel lang bezig zijn. Het is namelijk heel moeilijk in kaart te brengen wat de schulden zijn. Mensen komen soms letterlijk met een schoenendoos vol bonnetjes binnen. Dat duurt vaak heel lang, waardoor mensen het al snel opgeven. Dat wil je niet. We willen dat mensen snel perspectief hebben”, vertelt Linda Voortman, Utrechtse wethouder Werk en Inkomen, in het NOS Radio 1 Journaal.

Gemeente neem de rol van schuldeiser over

Aan het eind van die twee maanden doet de gemeente een schuldsaneringsvoorstel aan alle schuldeisers. Gaan die akkoord, dan neemt de gemeente de rol van schuldeiser over en betaalt de schuldenaar twee jaar lang alleen nog aan de gemeente, die dat geld vervolgens verdeelt over de andere schuldeisers.

Voor Utrechter Sjaak duurde het zo’n twaalf á dertien jaar voordat hij volledig schuldenvrij was. Inmiddels is hij ambtenaar in dienst van de gemeente Utrecht, hij wil mensen in dezelfde situatie helpen. “Mijn schulden waren vooral persoonlijke leningen, boetes. Dan bouwt zo’n schuld zich gestaag op. De brievenbus niet meer open doen was het begin van de schuld. Ik had vier kinderen, die wilde ik niet opzadelen met mijn problemen.”

Sneller door snel saneringsbod

Maar hoe kan het dan sneller? De gemeente wil nu zo snel mogelijk aan de slag, wanneer het budget rond is. Er wordt direct een afkoopvoorstel gedaan. Dat is overigens niet zonder risico, het kan zijn dat er schulden over het hoofd worden gezien. “Die komen dan voor onze rekening, maar dat is logisch. We willen immers dat mensen snel met de sanering aan de slag gaan.”

"Voor schuldeisers kan dit ook goed zijn", zegt Voortman. "Want als wij eerder kunnen beginnen met de fase waarin mensen afbetalen, dan krijgen die schuldeisers ook eerder hun geld." Na die twee jaar scheldt de gemeente de dan resterende schuld kwijt, als die dan tenminste 1000 euro of minder is. Utrecht betaalt dat resterende bedrag dan nog wel uit aan de schuldeisers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie