Binnenland
EO

Oudere automobilist een gevaar op de weg? 'Tijd voor een verplichte opfriscursus'

foto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Oudere automobilist een gevaar op de weg? 'Tijd voor een verplichte opfriscursus'

Je haalt een keer je rijbewijs en daarna mag je heel lang de weg op, terwijl verkeersregels door de jaren heen veranderen en ook auto’s steeds moderner worden. Dit kan voor onnodig gevaar zorgen, dus het is tijd voor een verplichte opfriscursus. "Als je je rijbewijs vernieuwt, is het toch handig om even een uurtje les te volgen?", zegt bijvoorbeeld rijschoolhouder Erik Pas in Dit is de dag.

Moeten oudere automobilisten een opfriscursus krijgen? (20 februari 2024) - Dit is de Dag

Pas denkt dat een opfriscursus de verkeersveiligheid flink kan verhogen. "Een uurtje theorieles om de nieuwe wet- en regelgeving te leren plus een uurtje rijden om te kijken of je praktisch wat bijgevijld kan worden op het gebied van nieuwe techniek en milieubewust rijden", stelt hij voor. Dit kan dan elke tien jaar, bij het verlengen van het rijbewijs. "Een soort upgrade."

Beau Luijten, bekend van het programma De Slechtste Chauffeur van Nederland is het helemaal eens met Pas. Ze merkt dat veel jongeren bang zijn om bij hun opa en oma in de auto te stappen. "Mensen zeggen: ik rijd al 50 jaar. Maar ja, snap je de regels nog van nu? Ik zou niet alle oudere mensen over één kam willen scheren, maar soms zijn ze wel een gevaar op de weg", stelt ze. "Ik zie regelmatig ouderen met 70 over de snelweg rijden."

Meepraten over dit onderwerp? Dat kan op het platform DIT via deze link.

Ouderen geen gevaar op de weg

Saskia de Craen van verkeersveiligheidsinstituut SWOV herkent niet wat Luijten zegt. "Oudere automobilisten hebben een veel lager ongelukkenrisico dan jonge automobilisten", vertelt ze. Met 70 op de snelweg is vervelend voor andere weggebruikers die door willen karren, maar gevaarlijk is het niet per se, zegt ze.

Zij is het dan ook niet eens met de opfriscursus: "Het kost allemaal ontzettend veel geld, wat de automobilist waarschijnlijk zelf moet betalen. Dan moet je wel heel zeker weten dat het effect heeft op de verkeersveiligheid", zegt ze.

En dat laatste, daar is heel weinig bewijs voor, zegt De Craen. "Zelden wordt een ongeval veroorzaakt doordat mensen de regels niet kennen. Het komt natuurlijk wel voor dat mensen de regels overtreden – te snel rijden, met drank of drugs rijden, door rood rijden – maar dat doen ze niet omdat ze niet weten dat het niet mag, dus dan gaat een opfriscursus ook niet helpen", aldus de onderzoeker.

Moeten oudere automobilisten een opfriscursus krijgen?

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie