Binnenland
KRO-NCRV

Frans Timmermans: 'Eerlijke belasting zorgt ook voor vertrouwen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Timmermans: 'Eerlijke belasting zorgt ook voor vertrouwen'

De allerrijksten in Nederland betalen structureel minder belasting. Dat komt volgens het Centraal Planbureau (CPB) vooral door het oppotten van winsten door ondernemers, waardoor dat geld 'uit de belasting' wordt gehouden. Econoom Jeroen van Wensen zegt bij Spraakmakers dat er eigenlijk nog geen goed antwoord op dit probleem is. "Eigenlijk los je dit niet op."

Video niet beschikbaar

In plaats van winst uit te keren en daar belasting over te betalen, kan een ondernemer ervoor kiezen het geld 'op te potten' in de onderneming. Dit geld kan gebruikt worden voor mindere tijden of voor broodnodige investeringen, maar het is ook een manier om nog minder inkomstenbelasting te hoeven betalen en daarmee worden veel rijken nóg rijker.

"Waar eindigt het ondernemersvermogen en waar begint de situatie dat de onderneming gebruikt wordt als fiscale vluchtheuvel?" Dat is volgens Van Wensen - die schrijft voor EW Magazine - de vraag waar geen formule voor bestaat. Deze vraag is volgens hem niet uniek voor Nederland. "Overal worstelt men met deze vragen."

Frans Timmermans

Volgens het CBP geldt deze constructie en het daarmee gepaarde belastingvoordeel voor maar 1 procent van de werkende bevolking: de rijkste 140 duizend inwoners van Nederland. "Maar in een land gaat het ook om solidariteit", zegt Frans Timmermans. "Dat je laat zien dat aan iedereen dezelfde belasting en bijdrage gevraagd wordt."

Dat zorgt volgens de partijleider van GroenLinks-PvdA ook voor belangrijk onderling vertrouwen in de samenleving. "Een derde van de mensen komt niet rond. Deze vier partijen (PVV, VVD, NSC, BBB) beloofden het minimumloon te verhogen en doen dat toch niet. Ze gaan wél de belasting verlagen op aandelen. Dat is gewoon fout."

Ondernemersklimaat

Timmermans wil dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en pleit er daarom voor dat de belasting op arbeid omlaaggaat en vermogen zwaarder wordt belast. Hij is niet bang dat grote bedrijven Nederland verlaten. "Ondernemers blijven om verschillende redenen in Nederland. Als er veel werknemers staken omdat er veel ongelijkheid is, of als de PVV de grenzen wil dichtgooien, dan is dat een veel belangrijker aspect voor ondernemers dan het feit dat ze meer belasting moeten betalen. Dat is maar één onderdeel."

Andere werkelijkheid

Volgens de voorzitter van Ondernemend Nederland en oud-VVD Kamerlid Erik Ziengs is de groep allerrijkste waarover het CPB-rapport gaat, een afnemende groep. “De toppositie van de 100 procent mensen is al gezakt. De cijfers waarop dit rapport is gebaseerd gaan tot 2019 en de werkelijkheid is alweer anders, aldus Ziengs.

Volgens Ziengs lijkt het door het CPB-rapport dat het goed mis is met de verdeling in Nederland, maar valt dit als je inzoomt op de cijfers eigenlijk wel mee. Ondernemend Nederland komt vooral op voor de kleinere MKB-ondernemers en volgens hem werken zij keihard om rond te komen.

Daarbij is volgens hem oppotten nooit verkeerd. "Dat heb je nodig om slechte tijden door te komen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie