Binnenland
KRO-NCRV

Belgen shoppen over de grens: 'Lastig via de overheid met ze communiceren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Belgen shoppen over de grens: 'Lastig via de overheid met ze communiceren'

Burgemeesters en het kabinet buitelden dit weekend over elkaar heen vanwege de handhaving in overvolle winkelstraten. Black Friday bleek een grote aantrekkingskracht te hebben. In Zeeland viel het nog wel mee, maar er waren wel "vooral toeristen uit België, zelfs tot Franstaligen aan toe", vertelt Jan Lonink, burgemeester Terneuzen en voorzitter veiligheidsregio Zeeland in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Het is heel moeilijk in communicatie" met de Belgische overheid en naar Belgen zelf toe, zegt Lonink. In de winkelstraten viel het volgens de burgemeester mee in zijn gemeente, Belgen komen volgens hem af op supermarkten, bouwmarkten en winkels als de Action. "Het is blijkbaar moeilijk om iets te coördineren over de grens. Wij communiceren meestal zelf, ook naar Duitsers toe, die houden zich er beter aan dan Belgen."

Volgens Lonink horen burgemeesters van Belgische buurtgemeenten vaak via Nederlandse overheden over nieuwe regels, in plaats van via de Belgische regering. "En wij kunnen onze grieven en suggesties doorgeven, dat is in België niet zo. Daar wordt landelijk bepaald en moet lokaal worden uitgevoerd en bij lokale bestuurders weggelegd." Zelf zit Lonink maandagmiddag namens de veiligheidsregio met minister Grapperhaus om de tafel.

'Grenzen niet dicht'

Ook in Eindhoven en Maastricht waren dit weekend veel Belgen onder het winkelend publiek, zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Volgens burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is het niet nodig om Belgen bij de grens te weren. Ze zei tegen radioprogramma De ochtend van VRT Radio 1 te rekenen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de zuiderburen.

Lonink blijft ook bij het standpunt dat grenzen open moeten blijven. Met name vanwege het woon-werkverkeer. Winkels kunnen zich volgens hem strakker aan de aanpak houden. "Wij kunnen niet binnentreden bij winkels en mensen thuis. Alleen op straat, in de openbare ruimte kunnen wij iets doen. Brancheorganisaties zouden strakker naar hun leden moeten opereren."

Wel schaart Lonink zich achter de Eindhovense burgemeester John Jorritsma die voor een landelijke aanpak van de winkeldrukte is.

Oplossing aanstaande

Per dinsdag, 1 december, gaan in België ook de niet-essentiële winkels weer open. Penn-te Starke denkt dat zich daarmee al een oplossing aandoet. Als "iedereen zich verstandig gedraagt" hoeven er geen speciale regelingen voor Belgen en Duitsers te komen, vindt de burgemeester van Maastricht.

Stand.nl: Dit jaar moeten we onze winkeldrang bedwingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOs en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie