Kanshebber Jan Wolkers Prijs: kinderen van de nacht
- Nieuws
- Kanshebber Jan Wolkers Prijs: kinderen van de nacht
Voor de mens heeft de wolf lange tijd symbool gestaan voor wreedheid en vraatzucht. Pas sinds kort wordt hij ook omarmd, met name door de natuurbeweging. Hoe komt dat? Dik van der Meulen schreef er een boek over: De kinderen van de nacht, over wolven en mensen.
Kanshebber Jan Wolkers Prijs: De kinderen van de nacht
Mensen hebben altijd een paradoxale verhouding met wolven onderhouden. De wolf, kameraad in de oertijd en stamvader van alle honden, ontwikkelde zich na de oudheid tot de duivel in persoon. Eeuwenlang is hij met alle middelen bestreden – tot er, recent, een kentering kwam. Steeds meer mensen noemen hem nu ‘de kroon op het moderne natuurbeleid’.
Voordeel van zo’n dier zou op den duur kunnen zijn dat het ecologisch evenwicht in Nederland wordt hersteld. Dat je geen jagers meer nodig hebt.
Zoektocht naar de wilde wolf
De kinderen van de nacht is het verslag van een zoektocht naar de wilde wolf, naar de wolf van Roodkapje, én naar de wolf in de mens – met onverwacht resultaat. Behalve een zinnebeeld van wreedheid en vraatzucht blijkt de wolf het symbool van mystieke krachten en seksuele oerdriften; een dier dat naast angst ook bewondering en genegenheid oproept.
Iedereen is verliefd op het lopen van de wolf. Een wolf heeft een verende dansende gang, volledig onvermoeibaar.
Dik van der Meulen (1963) is neerlandicus en schrijft over uiteenlopende onderwerpen. Voor zijn biografie van Multatuli ontving hij in 2003 de AKO Literatuurprijs. Zijn biografie van koning Willem II werd in 2014 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.
Jurycommentaar
Jury-lid Anneke Naafs zegt over De kinderen van de nacht: "Dik van der Meulen schrijft geweldig dat behoeft geen betoog. Hij heeft zich nu gewaagd aan de de geschiedenis en de toekomst van de wolf. Dit boek gaat ook heel erg over de strijd tegen de wolf. Mensen hebben natuurlijk heel lang hun best gedaan om de wolf uit te roeien. En vervolgens zijn we nu weer bezig om te kijken of het land rijp is voor de wolf om terug te keren. Het is een alles omvattend boek over de wolf als dier. Het is prachtig beschreven en er valt verrassend veel te vertellen over de wolf."
Jan Wolkers Prijs 2017
De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, de Volkskrant en Vroege Vogels. De prijs bestaat uit 5.000 euro en een unieke tekening van Siegfried Woldhek die de auteur of het boek vereeuwigt. De jury van de Jan Wolkers Prijs bestaat uit Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Anneke Naafs (Vroege Vogels). De prijs wordt op zondag 15 oktober 2017 uitgereikt door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van het BNNVARA NPO Radio 1-programma Vroege Vogels, live vanuit kasteel oud Poelgeest in Oegstgeest. De jury moest selecteren uit een zeer gevarieerd aanbod van o.a. wetenschappelijke werken, romans en veldgidsen.
Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.