Binnenland
BNNVARA

Gerson en Matthijs schrijven protestlied ‘Alle sterke mensen’ vanuit de ogen van een kind in Gaza

foto: Gerson Mainfoto: Gerson Main
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerson en Matthijs schrijven protestlied ‘Alle sterke mensen’ vanuit de ogen van een kind in Gaza

Wat begon als een online frustratie, mondde uit in een protestlied door de ogen van een kind in Gaza. Dagelijks werden singer-songwriters Gerson Main en Matthijs de Ronden geconfronteerd met gruwelijke beelden uit Rafah. Daarover schreven ze het nummer 'Alle Sterke Mensen'. Gerson vertelde over het proces in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Online uitte Gerson dat hij de vorm van een protestlied niet bij zichzelf vond passen: "Anders had ik er al 80 geschreven." Singer-songwriter Matthijs de Ronden reageerde hierop met: "Ik heb dat ook, maar zullen wij het toch eens proberen?" En de rest is geschiedenis. Ze kenden elkaar nog niet, maar besloten na een belletje toch dit lied te schrijven. Main: "Uiteindelijk hebben we aan de telefoon tot diep in de nacht dit lied geschreven." Juist het feit dat in zo'n schrijnende situatie twee creatieven elkaar vinden en de drang voelen om het nummer te schrijven, stemt Gerson hoopvol.

Perspectief

Het nummer is vanuit het perspectief van een kind geschreven. "Juist de beelden van kinderen bleven op ons netvlies plakken. Zonder daarover politieke uitspraken te doen, kan ik geen reden bedenken om mensen, kinderen, te bombarderen." Die machteloosheid die Main voelde door de beelden maakte dat dit kind-perspectief als juist voelde.

Door dit nummer wil Gerson mensen aanspreken in hun menselijkheid. Vanuit die gedachte gaan alle opbrengsten van het nummer naar goede doelen als War Child en Artsen Zonder Grenzen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie