Buitenland
BNNVARA

Gevechtspauze in Gaza: wat betekent dit voor de plaatselijke hulpverlening?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevechtspauze in Gaza: wat betekent dit voor de plaatselijke hulpverlening?

De Verenigde Naties waarschuwen voor een verloren generatie in Gaza door tekort aan voeding en medische hulp. We praten over deze noodtoestand in De Nieuws BV met huisarts Shakib Sana, betrokken bij artsencollectief Medische Hulp Gaza en huisarts Henk Hoogervorst die hulpgoederen inzamelt.

Video niet beschikbaar

Ook Shakib Sana, die veel contact heeft met artsen in Gaza, laat weten dat er vrijwel niks van de gevechtspauze gemerkt wordt. Tot op heden is het nog steeds lastig om hulpmiddelen Gaza binnen te krijgen. “We horen dat er nog steeds best veel restricties zitten op welke hulpgoederen Gaza in mogen. Dat is een verhaal wat al maanden aanwezig is”, zegt Sana. En na het sluiten van de grootste grensovergang bij Rafah, wordt het probleem alsmaar groter. Sana: “Er zijn andere grensovergangen, maar door verslechterde infrastructuur en checkpoints is het niet vanzelfsprekend dat hulpgoederen gemakkelijk op de juiste plek kunnen arriveren.”

Tekorten

De tekorten aan medische spullen in Gaza gaan van verband en verdovingsmiddelen tot aan antibiotica en andere levensreddende medicijnen. Daar blijft het niet bij, vertelt Sana. Ook is er een groot tekort aan faciliteiten en is het psychisch lijden onder kinderen enorm en wordt het aantal artsen dat zorg kan verlenen kleiner, zijn ze uitgeput en lopen ze zelf ook infecties op. Sana: “Ik heb contact gehad met een chirurg uit Gaza en vroeg: ‘Hoe doe jij het, collega?’ Hij vertelde mij dat zij hun werk doen, maar op het moment dat ze alleen zijn dan moeten ze huilen. Een dokter waar wij contact me hebben in Al Mawasi heeft inmiddels zelf hepatitis opgelopen.”

De organisatie Medische Hulp Gaza, waarbij Sana is aangesloten, is een inzamelingsactie begonnen voor medische hulpgoederen. Sana: “Inmiddels hebben wij heel veel gulle donaties gehad, maar het grootste obstakel is om ze daar te krijgen. We zijn daar mee bezig.”

Hoop

Huisarts Henk Hoogervorst heeft gehoor gegeven aan de oproep. Hij gaat met pensioen en zijn praktijk wordt overgenomen. Daardoor blijft hij met zijn eigen praktijk en volledige inboedel achter. Hoogervorst: “Mijn vrouw en ik zien de nieuwsberichten over de afschuwelijke medische situatie in Gaza en wilden onze spullen heel graag doneren. Toen hebben we contact met Shakib opgenomen.”

“Het is heel bijzonder dat dit gedoneerd wordt”, vertelt Sana. “Ik kreeg er kippenvel van.” Henk kwam precies op het goede moment, op een dag van diep verdriet. Sana: “De grens was dichtgegaan en de spullen moesten daar naartoe, maar het lukt niet. Toen belde Henk om zijn spullen te doneren. Dat zijn de lichtpunten die we nu hebben. Mijn collega’s uit Gaza zeggen ook: ‘Hoewel we weten dat er misschien weinig of niks binnenkomt, geeft het ons hoop wanneer een collega helemaal vanuit Nederland al zijn spullen doneert. Dat jullie aan ons denken, dat jullie ons niet vergeten zijn.’”

Via deze link kunnen medische hulpmiddelen gedoneerd worden.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie