Avondklok verlengd tot en met 2 maart, maar effect is nog niet duidelijk
- Nieuws
- Avondklok verlengd tot en met 2 maart, maar effect is nog niet duidelijk
De avondklokmaatregel wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat betekent dat nog ruim drie weken lang niemand na 21.00 uur de straat op mag zonder goede reden, zo heeft het demissionaire kabinet besloten. De maatregel loopt officieel woensdagochtend om 04.30 uur af.
"Voor ouderen zie je dat het kan leiden tot groter isolement en gevoelens van eenzaamheid. Dat weten we. Heel veel jongeren weten dan niet meer goed wat de toekomst nu brengt, ze zien het niet meer zitten. Een avondklok versterkt dat idee van sociale opsluiting. En ik vind dat we dat serieus moeten nemen", zegt Godfried Engbersen, hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam in Nieuws en Co.
Video niet beschikbaar
Effect nog niet duidelijk
De maatregel loopt daarmee gelijk aan de rest van de beperkingen in de huidige lockdown, zoals de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels. Ook die gelden tot en met 2 maart. Als de besmettingscijfers daar aanleiding toe geven, kan de avondklok, net als andere maatregelen, wel eerder weer afgeschaft worden.
Demissionair minister Grapperhaus zei na een overleg met de meest betrokken ministers dat het OMT nog niet kan zeggen of de avondklok het beoogde effect heeft op de besmettingen. "Ze kunnen dat pas na twee weken en daarvoor komen ze dus een dag tekort", zei Grapperhaus.
Minder contacten
"Maar ze zien wel duidelijk dat er veel minder contactmomenten en bezoeken in de avond zijn en er is ook veel minder mobiliteit." Volgens de minister was het advies van de deskundigen wel om door te gaan met de avondklok, ook gezien de nog steeds zorgwekkende cijfers en de opkomst van de nieuwe varianten.
Op 23 februari evalueert het kabinet alle maatregelen die nu van kracht zijn, en de avondklok apart. "Het is een maatregel die zwaar drukt, en als we er eerder mee kunnen stoppen zullen we dat doen", zei Grapperhaus.
Later deze week Kamerdebat
De avondklokmaatregel ging in op zaterdag 23 januari en zou ten minste gelden tot komende woensdag om 04.30 uur. De afgelopen dagen wees steeds meer erop dat de maatregel verlengd zou worden. Premier Rutte liet vrijdag al weten dat het een serieuze optie was.
In een Kamerdebat vorige week zeiden de coalitiepartijen CDA en VVD een verlenging te steunen als dat nodig is. Later deze week is er nog een debat over.
Avondklok
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.