Marengo-raadsman: 'Ik ben de advocaat van het cannabisplantje'
- Nieuws
- Marengo-raadsman: 'Ik ben de advocaat van het cannabisplantje'
Met een vandaag ingediend kort geding tegen de Staat wil Peter Schouten de procedure rond het Nederlandse wietexperiment stopzetten dan wel uitstellen, zo vertelt hij in 1 op 1. "Die procedure deugt van geen kant", stelt de bestuursvoorzitter van aspirant-wietteler Project C en de bij het Marengo-strafproces betrokken advocaat. Morgen gaat de overheid tien eindkandidaten selecteren in de vorm van een loting, waarbij Project C nu al is uitgesloten.
Video niet beschikbaar
Strafpleiter Peter Schouten, die kroongetuige Nabil B bijstaat in het Marengo-liquidatieproces samen met collega-raadsman Onno de Jong plus 'vertrouwenspersoon' en misdaadjournalist Peter R de Vries, stelt dat zijn Bredase onderneming Project C is afgewezen op dubieuze gronden door de burgemeester van Etten-Leur. In deze Brabantse gemeente waar hij wiet wil kweken in kassen heeft de burgemeester "een te grote vinger in de pap gehad", stelt Schouten. Verder acht hij het van onbehoorlijk bestuur getuigen dat hij namens Project C niet de tijd heeft gekregen om fatsoenlijk bezwaar aan te tekenen.
Tegelijkertijd met het vandaag ingediende kort geding bij de Haagse voorzieningenrechter heeft Schouten inmiddels ook een andere juridische vordering lopen. "En die vordering houdt in dat we alsnog worden toegelaten tot de groep voor de loting. Als we dan uitgeloot worden, dan kan deze bezwaarprocedure gewoon door."
Heel erg mooi plantje
Met de vraag van Sven Kockelmann wat een strafrechtadvocaat die verdachten én een Kroongetuige bijstaat in een groot drugs- en liquidatieproces nou zélf doet in de drugs, weet Schouten direct wel raad. "Al drie jaar zijn we met Project C al drie jaar bezig. Een huisarts, politicus en ik hebben dit bedrijf opgericht en later hebben we een tuinbouwer erbij gehaald. Dit project is op basis van idealistische motieven begonnen. En ook omdat ik de advocaat van het cannabisplantje ben. Ik wil de beste advocaat wil zijn van het cannabisplantje. Het is een heel erg mooi plantje." Om eraan toe te voegen dat zijn eigen rol als bestuursvoorzitter bescheiden is: "Het is ook niet mijn bedrijf. Ik heb er slechts 16 procent aandelen in."
Over zijn idealistische gronden achter Project C laat Schouten, die buiten werktijd wel eens een jointje opsteekt, geen misverstand bestaan. "Ik ben het oneens met hoe het coffeeshopbeleid is vormgegeven de laatste veertig jaar. Of, beter gezegd, niet is vormgegeven. De stigmatisering die er bestaat tegen cannabis moet veranderen. Wij van Project C vinden het belangrijk dat die wietteelt gelegaliseerd wordt. Het wordt nu alleen gereguleerd en dat vinden wij heel jammer. Daardoor kan er geen BTW en accijns worden geheven en zo loopt de Staat honderden miljoenen euro's aan inkomsten mis."
Eind vorige week kreeg het Project C van Schouten te horen samen met het bedrijf 'Canbuiten' dat hun plannen waren afgekeurd voor een op te zetten legale hennepkwekerij. Dat besluit heeft Schouten nu aangevochten bij de Haagse voorzieningenrechter. Maar alleen een bezwaarschrift indienen heeft weinig zin als het Ministerie van VWS gewoon doorgaat met loten volgens Schouten. Vandaar dat hij een kort geding heeft aangespannen om de loting van morgen uit te stellen want anders "worden er onomkeerbare besluiten genomen."
‘Experiment Gesloten Coffeeshopketen’
Met het nationale wietexperiment wil het kabinet in tien gemeenten gaan testen of zowel het telen als de inkoop én verkoop van cannabis kan plaatsvinden op legale wijze. Nu is het nog zo dat coffeeshops het roesmiddel wel mogen verkopen. Maar aangezien legale teelt in Nederland officieel niet bestaat, kunnen coffeeshophouders niet anders dan de softdrug op de zwarte markt in te kopen.
Afgelopen zomer tekenden 147 deelnemers in voor Ambtenaren beoordeelden de plannen, waarna er 96 afvielen. De overgebleven kandidaten doen donderdag mee aan een loting. De uitverkoren aspirant-wiettelers moeten dan nog wel een Bibob-onderzoek doorlopen. Dit ter voorkoming van misbruik door criminelen. De verwachting is dan dat volgend voorjaar alle tien hennepkwekers formeel kunnen worden aangewezen voor de nationale wietproef. En dan kan pas in de loop van 2021 de eerste gereguleerde wiet en hasj aan de coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten worden geleverd.
Marengo-raadsman: 'Ik ben de advocaat van het cannabisplantje'
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.