Binnenland
AVROTROS

Waarom boeren af willen van deadlines voor de oogst

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom boeren af willen van deadlines voor de oogst

Grote regenval zorgde ervoor dat boeren dit voorjaar hun gewassen pas laat konden inzaaien. Op z'n beurt zorgde dat er ook weer voor dat ze pas later klaar zijn voor de oogst. Lastig, want ze moeten zich wel houden aan vastgestelde deadlines. Daar willen boeren dan ook graag van af, vertelt beleidsadviseur bij de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Evelien Drenth bij EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Door de huidige wetgeving moeten veel aardappelsoorten al voor 1 oktober uit de grond, terwijl de meeste piepers op dat moment nog niet volgroeid zijn. Boeren willen af van de zogenoemde 'kalenderlandbouw' en zelf beslissen wanneer ze oogsten.

Afhankelijk van weer

"De weersextremen nemen toe, waardoor het steeds lastiger wordt om gewassen te telen", vertelt Evelien Drenth. Zij is beleidsadviseur bij de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en werkt in het akkerbouwbedrijf van haar familie in Groningen. Volgens Drenth willen veel boeren af van wat 'kalenderlandbouw' wordt genoemd.

"De regels die er nu zijn voelen onrechtvaardig, want wij als boeren zijn afhankelijk van het weer. Maar we worden in principe wel afgestraft als we niet oogsten voor 1 oktober." Dat geeft de boeren stress en ze voelen zich daardoor onbegrepen. "Wij ervaren kalenderlandbouw als enorm frustrerend."

Tegen stikstof

Al jaren komt er in Nederland te veel stikstof in het oppervlakte- en grondwater terecht. Dit is schadelijk voor de natuur, water- en bodemkwaliteit en de gezondheid van de mens. Daarom moet het stikstofgehalte in de bodem omlaag.

Hiervoor heeft de overheid beleid ingesteld, waarbij boeren op vaste data moeten oogsten, zoals 1 oktober geldt voor aardappelen. Na deze datum moet er namelijk een 'vanggewas' worden ingezaaid, zoals gras of wintertarwe. Dat houdt stikstof vast, zodat het niet in de bodem en het grondwater terechtkomt. Als boeren zich niet houden aan deze regels, mogen ze in het nieuwe jaar minder mest gebruiken.

Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie