Oogsten bij de boer in de zelfoogsttuin: lijn tussen producent en consument korter
- Nieuws
- Oogsten bij de boer in de zelfoogsttuin: lijn tussen producent en consument korter
Op de tuinderij 'Ús Hof' in Sibrandabuorren kun je als 'abonnee' zelf groenten van het seizoen plukken. Het is een voorbeeld van Community Supported Agriculture (CSA), oftewel: gemeenschapslandbouw. Zo proberen boeren de lijn tussen producent en consument te verkorten, vertelt Bregje Hamelynck in Vroege Vogels.
Zelfoogsttuin
Mensen willen steeds vaker weten waar hun voedsel vandaan komt, dus volgens Bregje Hamelynck, eigenaar van de tuin 'Ús Hof', past de zelftuinoogst daar uitstekend bij. "Behalve dit soort CSA-boerderijen, ontstaan er inmiddels ook voedselcoöperaties, waarbij verschillende boeren uit de omgeving als het ware een eigen 'supermarktje' beginnen. Op die manier kun je een steeds breder assortiment aanbieden aan de consument, die vervolgens wel precies weet waar het eten vandaan komt."
Van raapstelen tot winterpeen
De groenten die de abonnees op Ús Hof kunnen plukken zijn biologisch geteeld, volgens de principes van de permacultuur. Van begin april (rammenas en raapstelen) tot begin januari (boerenkool en winterpeen) krijgen de deelnemers lijstjes opgestuurd met de seizoensgroenten die te oogsten zijn en waar ze staan in de tuin.
Op de zelfpluktuin Ús Hof, in Sibrandabuorren houden loopeenden de slakken in toom. Bron: Rob Buiter.
Slakken eten
Omdat bij de biologische teelt geen kunstmest en ook geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, maakt Ús Hof gebruik van een bijzondere 'slakkenbestrijdingsbrigade'. Op de tuin loopt een koppeltje loopeenden. "We hebben ze wel eerst laten proefdraaien", vertelt de eigenaar van de tuin, Bregje Hamelynck. "Maar toen we zeker wisten dat ze wél slakken aten, maar niet de sla waar ze op zaten, hebben we ze met een gerust hart losgelaten in de rest van de tuin."
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.