Binnenland
NOS

Petitie om meer dan 120 gemeenten van Russisch gas af te halen

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Petitie om meer dan 120 gemeenten van Russisch gas af te halen

Meer dan 120 Nederlandse gemeenten zitten ineens met een wat ongemakkelijk contract. Ze nemen gas af van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Het bedrijf heeft innige relaties met Vladimir Poetin. Nu Russische troepen Oekraïne in zijn gevallen, is het voor sommigen reden om de samenwerking tussen het bedrijf en gemeenten tegen het licht aan te houden.

Video niet beschikbaar

Energiemarkt

Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging zegt dat Gazprom nu ongeveer 15 procent van de energiemarkt in handen heeft. In 2012 kwam het Russische bedrijf naar Nederland. "Ze zijn structureel onder de prijs van alle alternatieven gaan zitten. Met succes."

Tussen de gemeenten die een contract hebben bij Gazprom zitten ook steden als Utrecht en Den Haag. Dat vindt Schouten wel bijzonder. "Gemeente Utrecht wordt geleid door een groen college, GroenLinks. Den Haag heeft grote ambities. Ze hebben een klimaatpak en ze willen in 2030 klimaatneutraal." Hij vindt het daarom bijzonder dat juist deze gemeenten gas afnemen en roept ze op om de samenwerking te verbreken.

Naast gemeenten hebben ook andere organisaties in Nederland een contract met Gazprom. Volgens Schouten zijn ook veel waterschappen een contract bij het bedrijf. "Daarnaast hebben we ook nog staatsbedrijf Energiebeheer Nederland die samen met Gazprom via een dochterbedrijf in Nederland gas produceert in de Noordzee. Dat is bizar. We laten Gazprom profiteren van gas wat in de Nederlandse bodem zit."

Niet duurzaam

"Het belang van Gazprom is om in Nederland zo veel mogelijk Russisch gas te slijten en niet om bij te dragen aan verduurzaming." Waar nu veel Nederlandse energiebedrijven druk bezig zijn met het verduurzamen van hun energie, doet het Russische bedrijf dat niet. "Het gas uit Rusland is buitengewoon vuil. De Russische pijpleidingen zijn zo lek als een mandje. Er komt gemiddeld zo’n 30 procent meer co2 vrij bij Russisch gas dan bij Europees gas."

Poetin

Het bedrijf staat ook dichtbij de president Vladimir Poetin. "Gazprom is voor meer dan 50 procent in de handen van de Russische staat. Die heeft ontzetten veel zeggen schap over het bedrijf", legt Schouten uit.

Petitie

Schouten begon gisteren met de petitie, maar het vergaarde al snel veel aandacht. Volgens hem heeft het al ruim 25.000 handtekeningen verzameld. Hij roept op aan alle partijen die een contract hebben bij het bedrijf, omdat onmiddellijk te verbreken.

Voor contractuele clausules is hij niet bang. "Rusland heeft ook heel veel regels overtreden door Oekraïne binnen te vallen. Ik denk dan niet dat we bang hoeven te zijn dat Gazprom boos gaat worden om clausules. Als Rusland de grens over kan gaan, dan kunnen wij ook die clausules niet opeisen."

Werner Schouten petitie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie