Te weinig munitie en geen vertrouwen in top Defensie
- Nieuws
- Te weinig munitie en geen vertrouwen in top Defensie
[AVROTROS] Militairen die op missie gaan klagen over te weinig munitie. Maar liefst een op de vijf uitgezonden militairen heeft hiermee te maken. Dat blijkt uit een enquête onder alle militaire vakbonden.
''Het is zeer ernstig en levensgevaarlijk om zonder munitie te zitten tijdens een missie'', aldus Anne-Marie Snels, voorzitter van de AFMP, een van de deelnemende bonden. De militairen geven aan dat het om een structureel probleem gaat. Ruim de helft van de militairen heeft ook te weinig munitie tijdens oefeningen. Hierdoor kan er niet voldoende of niet realistisch genoeg geoefend worden. Dat heeft grote gevolgen voor militairen, want zij gaan daardoor onvoldoende getraind op missie.
Basisgereedheid niet op orde
Ruim 47 procent van de militairen geeft aan dat bij de eenheid waarin ze zitten de basisgereedheid niet op orde is. Ook heeft een kwart van de militairen een incomplete persoonlijke uitrusting. Dat betekent dat ze geen helm hebben, niet de juiste schoenen, onvoldoende kleding en onvoldoende uitrusting om op pad te gaan. Veel militairen kopen op eigen rekening uitrusting bij dumpshops.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Materieel niet inzetbaar
Ook de inzetbaarheid van voertuigen en wapensystemen is sterk verslechterd, aldus de militairen. Het ontbreekt aan reserve-onderdelen, een groot deel staat stil om daarmee te voorkomen dat de spullen slijten. Eén van de militairen: ''Er staan tien voertuigen stil om er eentje te laten rijden.'' Over de uitrusting: ''Wij hadden niet de juiste uitrusting voor het klimaat in het gebied van de missie (bijvoorbeeld de warme omstandigheden in Mali, red.). Voor goede schoenen moesten we zelf zorgen.''
Angstcultuur
Misstanden melden wordt niet gewaardeerd. Als het bijvoorbeeld over de inzetbaarheid van het personeel of het materieel gaat dan mag er niet 'rood' (niet inzetbaar) gerapporteerd worden. Ruim 65 procent vindt dat Defensie niet om kan gaan met kritiek. Als je kritiek hebt, word je al snel als een 'geval' of als een 'dossier' bestempeld.
Rode kaart voor minister Hennis
Het grootste deel van de militairen heeft geen vertrouwen in de militaire top. Zij geven minister Hennis van Defensie de rode kaart. Aan de enquête deden bijna 8500 militairen mee. De enquête werd gehouden nog voordat de cao-onderhandelingen klapten.
Lees hier de gehele enquête en uitslagen.