Oud-politieagent: 'Ik zou jonge mensen met een migratieachtergrond afraden om aan de slag te gaan bij de politie'
- Nieuws
- Oud-politieagent: 'Ik zou jonge mensen met een migratieachtergrond afraden om aan de slag te gaan bij de politie'
De laatste jaren komen er steeds meer verhalen naar buiten over discriminatie en racisme binnen de politie. In Vroeg! vertelt oud-politieagent Péris Conrad over zijn tijd bij de politie. Conrad deed mee aan de KRO-NCRV documentaire De Blauwe Familie, waar oud-politiemedewerkers vertellen over de cultuur die er heerst binnen het politiekorps.
“Prachtig, innemend, maar ook ziek,” met die woorden zou Conrad de organisatie beschrijven waar hij maar liefst 27 jaar voor heeft gewerkt. Conrad heeft zijn blauwe uniform in de kast gehangen. Door zijn jarenlange werk bij de politie heeft hij twee posttraumatische stressstoornissen opgelopen. “Het heeft alles te maken met de ongezonde cultuur die er hangt binnen de organisatie,” vertelt Conrad.
De confrontatie met de politiecultuur begon voor Conrad al tijdens ze de politieacademie. In zijn eerste jaar werd hij van de weg gehaald, omdat ze dachten dat hij een wapengevaarlijke verdachte was. Na het fouilleren zei de agent: “Zo, nu heb je de andere kant ook een keer meegemaakt.”
Ondanks de vele vervelende incidenten bleef Conrad lang in het vak. “De liefde voor het vak, mijn collega’s en als diender werken voor de maatschappij, heeft mij altijd staande gehouden,” vertelt Conrad. Maar op een gegeven moment begon het zijn tol te eisen. “Ik heb langs treinstations gelopen, flatgebouwen opgezocht en langs de snelweg gezeten. Zo diep heb ik gezeten,” vertelt Conrad.
Conrad heeft veel collega’s met een migratieachtergrond ten onrechte zien verdwijnen in zijn tijd bij de politie. Hij zou jonge mensen met een migratieachtergrond dan ook zwaar afraden zich aan te melden bij de politieacademie. Zelfs zijn eigen zoon wil hij niet zien in een blauw uniform. “Ik wil mijn eigen zoon niet kapot zien gaan, zoals ik kapot ben gegaan,” vertelt Conrad.
Ondanks de positieve reacties die Conrad heeft gekregen op de documentaire, is hij pessimistisch over de toekomst. “De top die jarenlang heeft weggekeken zit er nog steeds,” vertelt Conrad. Deze cultuur heeft ook gevolgen voor de maatschappij volgens Conrad: “Als de gezondheid intern bij de collega niet goed is, dan gaat dat zich ook naar buiten toe uiten.” Conrad vindt dat de nieuwe generatie de macht moet krijgen binnen de politie: “Zij hebben een nieuwe visie en zij zijn kleurenblind.”
Benieuwd naar het hele gesprek met Péris Conrad? Beluister dan hier de podcast van Vroeg!
05-07 Discriminatie en racisme bij de nationale politie - Vroeg!
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.