Binnenland
AVROTROS

Delta Rhine Corridor, die Rotterdam met Ruhrgebied moet verbinden, loopt jarenlange vertraging op

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Delta Rhine Corridor, die Rotterdam met Ruhrgebied moet verbinden, loopt jarenlange vertraging op

De Delta Rhine Corridor moet via ondergrondse buizen en kabels Rotterdam, Zuid-Limburg en Duitsland met elkaar verbinden. De verbinding moet het transport van waterstof, CO2 en stroom bevorderen. Het is een ambitieus plan, dat nu al zeker vier jaar vertraging dreigt op te lopen.

Video niet beschikbaar

De Delta Rhine Corridor (DRC) is een grootschalig infrastructuurproject dat de haven van Rotterdam via industriegebied Chemelot in Zuid-Limburg met industrieën diep in Duitsland moet verbinden. Deze ondergrondse corridor is bedoeld om industriële stoffen via buizen en kabels te transporteren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om waterstof, CO2 en stroom.

Veilig en duurzaam transport

Volgens de initiatiefnemers van het project is veilig en duurzaam transport van deze stoffen over grote afstanden essentieel om de energietransitie en de ontwikkeling van een waterstofeconomie in Europa te versnellen. "De aanleg van de DRC kan een cruciale rol spelen in het verminderen van CO2-uitstoot en daarmee bijdragen aan de doelstellingen van Nederland en Europa om klimaatverandering tegen te gaan", stelt Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam.

Maar er dreigt flinke vertraging. Afgelopen juni liet Rob Jetten, voormalig minister voor Klimaat en Energie, aan de Tweede Kamer weten dat de corridor waarschijnlijk pas in 2032 operationeel kan worden, zo'n vier jaar later dan gepland.

'Teleurstellend'

"De vertraging is teleurstellend", reageert Siemons. "We vinden het heel belangrijk dat de aanleg van de leidingen niet wordt uitgesteld." Volgens Siemons is de corridor van groot belang voor de strategische positie van de Rotterdamse haven in Noordwest-Europa.

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie