Georganiseerde corruptie in Brazilië: 'Er was zelf een helpdesk'
- Nieuws
- Georganiseerde corruptie in Brazilië: 'Er was zelf een helpdesk'
Niet georganiseerde misdaad maar georganiseerde corruptie lijkt hetgeen dat moet worden bestreden in Brazilië. Bij De Nieuws BV sprak voormalig Brazilië correspondent Katy Sherriff over corruptie en omkoping in het Zuid-Amerikaanse land. Zowel bedrijfsleven als politiek gaan niet vrij uit.
Woensdag staat oud-president van Brazilië Lula da Silva weer voor het recht. Hij vecht dan in hoger beroep zijn veroordeling van 9,5 jaar aan voor corruptie en witwassen. Ook de huidige president Temer is niet lang geleden beschuldigd van diezelfde misdaden. En de voorganger van Temer, tevens opvolger van Da Silva, is afgezet doordat zij met een begroting zou hebben gesjoemeld.
Waarom zijn er in Brazilië zoveel kopstukken betrokken bij corruptie en omkopingsschandalen?
Ook in het bedrijfsleven is corruptie aan de orde. Grote vis onder de veroordeelden aldaar is Marcelo Odebrecht. De voormalige baas van het gelijknamige familiebedrijf, dat heeft toegegeven voor zo'n 666 miljoen euro in 12 landen aan steekpenningen te hebben uitgedeeld, heeft corruptie nagenoeg georganiseerd.
Steekpenningen onderdeel van zakendoen
Er werd onder zijn leiding een departement binnen het bedrijf opgezet voor het doen van steekpenningen. "Er was een speciaal computer systeem. Mensen hadden bijnamen om in te loggen om te zien waar hun geld werd geleverd, er werd een bank gekocht op Antigua en er was zelfs een helpdesk", aldus Sherriff.
Corruptie in Brazilië is volgens Sherriff dermate alledaags dat het volk vertrouwen verliest in de politiek. De gedachte is dat het "een grote corrupte bende is, waar weinig aan valt te veranderen". Stemmen is verplicht in Brazilië maar toch was in 2014 de verkiezingsopkomst beduidend lager dan voorheen.
Kijk hieronder het gesprek terug:
Video niet beschikbaar