SP-Kamerlid Leijten: 'Onvergeeflijk dat er in 2021 nog kinderen uit huis zijn geplaatst'
- Nieuws
- SP-Kamerlid Leijten: 'Onvergeeflijk dat er in 2021 nog kinderen uit huis zijn geplaatst'
SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het "onvergeeflijk" dat er in 2021 nog kinderen uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. "Als er een snelle oplossing was geboden, was dat misschien te voorkomen geweest", zegt Leijten vrijdag in Sven op 1 op NPO Radio 1. Volgens haar ontbreekt het bij het kabinet nog altijd aan "enige urgentie". "Natuurlijk moet er maatwerk zijn, maar hier lijkt zorgvuldigheid hét argument om vooral geen snelheid toe te passen. Dat vind ik verwijtbaar", aldus het Kamerlid.
Video niet beschikbaar
Ze pleit ervoor om het ondersteuningsteam dat ouders van door de toeslagenaffaire uit huis geplaatste kinderen helpt, doorzettingsmacht te geven. Op die manier zouden volgens haar tal van problemen rond uithuisgeplaatste kinderen verholpen kunnen worden zonder een gang naar de rechter.
Zo’n bevoegdheid betekent dat het team beslissingen kan nemen die normaal door partijen binnen de jeugdbescherming worden genomen. Volgens premier Rutte “breek je volledig in het stelsel in”, als die bevoegdheid wordt toegekend. “Als wij merken dat het wel nodig is om verdere juridische onderbouwing te geven, dan doen we dat”, voegde de premier daar wel aan toe.
“Ik had graag gezien dat de deur al open was gezet”, zegt Leijten in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Het juridisch systeem is zo dat mensen tegenover elkaar staan, maar je wil dat mensen met elkaar om de tafel zitten en een oplossing zoeken. Dat is ook het model wat de Nationale Ombudsman al heel lang propageert.”
Volgens haar is “80, 90 procent” van de problemen op te lossen door in gesprek te gaan en zaken uit de juridische molen te halen. “Als mensen of kinderen niet willen, houdt het op. Maar wij willen maatwerk, mét die doorzettingsmacht.”
‘Uit de vechtmodus’
Ook vindt ze dat er “regionale teams” moeten komen, “die niet zijn opgebouwd uit mensen uit instanties die dit schandaal mede hebben veroorzaakt”. Op die manier zouden slachtoffers van de toeslagenaffaire eerder bereid zijn in gesprek te gaan. Nu doen ze dat vaak niet, uit angst voor meer juridisch gesteggel, denkt Leijten.
“Het gaat om vertrouwen en dat er een oplossing gevonden kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat dat kan en dat er voldoende mensen zijn die erbij willen helpen. Soms zal een situatie niet op te lossen zijn. Dan is dat heel erg, maar het is dan wel geprobeerd. Nu is het zo dat je kan bellen en juridische hulp krijgt om weer een gevecht aan te gaan. Maar mensen moeten uit de vechtmodus gehaald worden”, stelt het Kamerlid.
Hoeveel kinderen er precies uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire, weet Leijten niet. “Zelfs de Belastingdienst geeft die cijfers niet.” Ze denkt dat het aantal van 95.000 kinderen die de Kinderombudsvrouw noemt “heel goed zou kunnen. Er zijn 30.000 slachtoffers. Die hebben gemiddeld twee of drie kinderen”.
Politieke Index
Ondertussen staat Leijten deze maand op plek 1 in de Nationale Politieke Index. Maar ze zegt niet zo’n voorstander te zijn van dit soort lijstjes. “Omdat het weinig zegt over de inhoud. Je kunt een motie indienen die ondersteuning is van beleid en niks veranderd, of een motie die een flinke bom laat afgaan op een ministerie. Dat zie je natuurlijk niet in die data.”
SP-kamerlid Renske Leijten (13 mei 2022) - Sven op 1
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.