Rouwend onderwijspersoneel loopt vast: '90% wil betere regelgeving rouwverlof'
- Nieuws
- Rouwend onderwijspersoneel loopt vast: '90% wil betere regelgeving rouwverlof'
Er is zwangerschapsverlof, ziekteverlof, zorgverlof, maar wat nou als je een dierbare verliest? Er is nog niet zoiets als rouwverlof. Vooral in het onderwijs is het niet goed geregeld, blijkt nu uit onderzoek van vakbond CNV. Marleen Oostendorp-Lancee werkt in het onderwijs en heeft zelf twee jaar geleden haar man verloren. Samen met Loes Dreschler van vakbond CNV vertelt zij in De Nieuws BV over het belang van rouwverlof.
Video niet beschikbaar
Het is bar gesteld met het rouwverlof in het onderwijs, bleek al na eerder onderzoek van vakbond CNV. Dreschler vertelt dat er in 2019 sectorbreed onderzoek gedaan is naar rouwverlof, maar dat er veel reacties en vragen over specifiek het onderwijs naar voren kwamen. Zo spelen het lerarentekort, de werkdruk en de loyaliteit aan de klas een grote rol in het bespreken van rouwverlof.
Geen wetgeving
Dreschler geeft aan dat er op dit moment geen wet is waar het rouwverlof in op is genomen. Wel bestaat er een calamiteitenverlof voor een overlijden en is het in de cao opgenomen dat je een paar dagen vrij kan krijgen, maar verder ben je aangewezen op overleg met de werkgever. "Als een partner of kind overlijdt, zijn deze paar dagen over het algemeen niet voldoende en dat moet je het gaan regelen met de werkgever", aldus Dreschler.
Ziek melden
Oostendorp-Lancee heeft twee jaar geleden zelf meegemaakt hoe moeilijk het is om een rouwverlof te regelen. Ze was destijds met zwangerschapsverlof toen haar man ernstig ziek werd en na een kort ziektebed overleed. "In principe zou ik na de bevalling en de crematie weer aan het werk moeten."
Op dat moment was ziek melden de enige optie die voor Oostendorp-Lancee mogelijk en logisch was. "Er bestaat ook niks anders voor in de plaats en ik was op dat moment ook niet arbeidsgeschikt", aldus Oostendorp-Lancee. Maar op een gegeven moment wilde ze weer wat meer aan het werk en bleek dat er vrij weinig goed geregeld was.
Loyaliteit
Uit het onderzoek van CNV is ook naar voren gekomen dat docenten het moeilijk vinden om zelf aan te geven dat ze behoefte hebben aan rouwverlof. Dit komt volgens Dreschler onder andere door de loyaliteit die docenten hebben aan hun klas. Maar de roep naar extra regelgeving omtrent dit verlof is heel hoog. "90% wil een betere regelgeving, dat was in voorgaande onderzoeken veel lager."
Tussenweg
Oostendorp-Lancee zou graag meer creativiteit en flexibiliteit willen zien in het onderwijsveld. "Vaak wordt beredeneert vanuit alles of niks, maar er zijn tussenwegen die het mogelijk maken om weer goed terug te komen in het werkproces." Dreschler is het hiermee eens en stipt aan dat er meer gekeken moet worden naar aangepast of gedeeltelijk werk. "In het onderwijs is het op dit moment 0% of 100%, er wordt nog niet gekeken naar de mogelijkheden tussenin."
Dreschler geeft aan dat de uitkomsten van het onderzoek gebruikt gaan worden voor het opstellen van een handreiking rouwverlof die specifiek voor het onderwijs is gemaakt. Ook pleit het CNV voor 10 dagen flexibel rouwverlof.