Hoe begeleid je een wonderkind?
- Nieuws
- Hoe begeleid je een wonderkind?
Het wonderkind Laurent haalde gisteren zijn master Kwantumfysica op 12-jarige leeftijd. Hij vond het niet eens zo moeilijk, gaf hij aan. Femke Hovinga was ook ooit een wonderkind. Nu doet ze onderzoek naar hoogbegaafde volwassenen en begeleidt ze kinderen als Laurent. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt ze hoe zij hoogbegaafde kinderen begeleidt.
Hoe begeleid je een wonderkind?
Video niet beschikbaar
Niet het gemiddelde kind
"We spreken over hoogbegaafdheid als een IQ 130 of hoger is", begint Hovinga. "Het IQ van Laurent wordt geschat op 145. 1 op de duizend mensen zijn dit. Die kom je dus niet snel tegen. Wat we weten van de hersensontwikkeling van slimme mensen, is dat er meer verbindingen zijn en dat die verbindingen efficiënter werken. De neuroten brengen de informatie sneller over. Wat je daarvan merkt in de praktijk is dat het denken vooral complexer is, er worden meer dingen tegelijk gezien en iemand heeft meer interesses."
Hovinga is zelf ook hoogbegaafd en vertelt hoe ze daar toentertijd achter kwam. "Ik ging naar school met hele grote verwachtingen, maar ik bleek heel snel andere dingen leuk te vinden. Na een intelligentietest kwam al heel snel hoogbegaafdheid naar voren. Met een hoog IQ ben je niet het gemiddelde kind en pas je minder goed bij je klas. Toen ik op school zat was er nog heel weinig, en nu is er veel meer passend onderwijs."
Veel talent gaat verloren door hokjesdenken
"We weten ook uit heel veel onderzoek dat als je niet weet waarom je je zo anders voelt, het veel kan doen met je zelfbeeld. Ik hou me bezig met onderzoek doen, maar ook met het ontwikkelen van instrumenten om te zorgen dat dingen steeds beter worden voor deze doelgroep", aldus Hovinga.
Hovinga is het er echter niet mee eens dat elk hoogbegaafd kind hetzelfde academische pad moet bewandelen. "Heel veel talent gaat verloren omdat ze niet in een hokje passen dat wij creëren in de maatschappij. We zijn zo gewend om te denken; je begint bij groep 1 en eindigt in 8, dan ga je naar het gymnasium en zoek je daarna een studie uit. Het zou fijn zijn als we kunnen kijken naar wat mensen de maatschappij kunnen bieden en hoe we hun talenten kunnen inzetten in de maatschappij. Het is zeker te gek dat een kind een master kan halen, maar het zijn ook gewoon kinderen. Sommigen willen gewoon kind zijn", eindigt Hovinga.
OOG wonderkind
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.