Binnenland
BNNVARA

Is premier Rutte Sinterklaas?

foto: NTR-VPROfoto: NTR-VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Is premier Rutte Sinterklaas?

Premier Rutte deed in 2017 één grote belofte: na jaren crisis moet iedereen eindelijk voelen dat het beter gaat met Nederland. Inmiddels voorspellen rekenmeesters een voorzichtige plus in de portemonnee. Toch duwt die koopkrachtpolitiek de VVD in de rol van begrotingssinterklaas, ziet politiek journalist Joost Bekendam. Was de VVD daar niet altijd tegen?

‘Sinterklaas bestaat! Daar zit hij, achter de tafel!’. Zo luidden de misschien wel beroemdste woorden van VVD-kopstuk Hans Wiegel. Debatterend (minuut 17:50) in een Groningse zaal wijst hij met beschuldigende vinger PvdA-leider Joop van Uyl aan als Sinterklaas van dienst. Den Uyl zou de overheidsfinanciën uit het lood doen slaan! Dat gebeurde overigens ook later, vooral onder Wiegels eigen kabinet.

Gisteren strekte Wiegel opnieuw zijn beschuldigende vinger, maar dan naar zijn eigen VVD. De partij zou een applausmachine zijn geworden en, zo stelt Wiegel bezorgd, het beleid van Rutte III is te links voor een groot deel van de VVD-achterban. Hij wijst onder andere op het klimaatbeleid, inmiddels vergezeld door oud-partijleider Frits Bolkestein. Die ook al eerder aan de bel trok over migratie.

Koopkracht

Ondanks de kritiek uit eigen gelederen, vorige week al even aangezwengeld in het AD, slaagt de premier er wel in om verreweg de meeste mensen erop vooruit te laten gaan (96% van de huishoudens krijgt financieel de wind mee, 75% met meer dan 1%). Dat blijkt uit de laatste voorspellingen van het CPB in maart. Als dat werkelijkheid wordt, maakt de premier zijn belangrijkste belofte waar die hij vóór de laatste verkiezingen deed met zijn plan voor Nederland.

De klem

Toch wringt daar meteen de schoen. Niet alleen blijft de koopkrachtstijging tot nu toe achter bij de groei van de economie, de overheid moet ook meer geld ophalen om die financiële meewind voor iedereen mogelijk te maken. Bovendien wil het kabinet extra geld uittrekken voor defensie, de zorg en wegen (de grootste kostenstijgingen). "Wij zijn een van de meest expansieve kabinetten sinds de jaren zeventig", zei de premier daarom niet ten onrechte in de Tweede Kamer.

Quote

Wij zijn een van de meest expansieve kabinetten sinds de jaren zeventig

premier Mark Rutte

Cijfers laten dat ook zien: de collectieve lasten zijn niet meer zó hard gestegen (tot 39,6% van wat er jaarlijks wordt verdiend) sinds ... het kabinet Den Uyl. En dat onder een VVD-premier! Bovendien waarschuwt de Raad van State streng dat de kabinetsplannen op termijn zorgen voor tekorten, wat 'vanuit economische optiek (...) niet in de rede ligt'.

Zo dreigt Rutte te veranderen in de goedheiligman waar zijn partij tegen heeft gestreden! Wil hij die mijter aan de wilgen hangen, dan brengt hij de koopkrachtbeloften (en zijn coalitie) in gevaar. Het resultaat is een koopkrachtklem. En dat terwijl er gemor klinkt vanuit de partij. De VVD verloor weliswaar minimaal bij de Provinciale Staten, maar Thierry Baudet aast vanuit struikgewas op rechtse kiezers. Hij heeft vast zijn schoen gezet.

Joost Bekendam is politiek journalist van De Nieuws BV.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie