CO2-meter wordt verplicht in klaslokalen
- Nieuws
- CO2-meter wordt verplicht in klaslokalen
Vanaf nu moet in elk klaslokaal een CO2-melder hangen. Dat zegt minister van Onderwijs Dennis Wiersma. In ongeveer 40 procent van de scholen hangt nu nog niet zo'n apparaatje om te meten of er genoeg ventilatie is. Minister Wiersma vertelt erover in het Radio 1 Journaal.
CO2 meter in elk klaslokaal om ventilatie te meten
Ventilatie op orde maken
Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs wil de ventilatie op scholen snel in orde maken, nu de coronabesmettingen weer oplopen. De afgelopen maanden zijn honderden scholen via een speciaal hulpteam bezig geweest met het verbeteren van de ventilatie en de luchtkwaliteit. Daarbij zijn duizenden CO2-meters geplaatst die waarschuwen als de luchtkwaliteit in de klas niet goed is.
"Op een aantal scholen is men nog niet zo ver, dus daar moet een schep bovenop", zegt Wiersma. Daarom wordt de CO2-meter in ieder lokaal verplicht. Dat gold al voor nieuw gebouwde en gerenoveerde basisschoolgebouwen, maar nu dus ook voor bestaande scholen, legt Wiersma uit. "De CO2 meter helpt om te weten of je genoeg frisse lucht hebt. Als dat er niet is, voelt het soms bedrukt en kan je hoofdpijn krijgen. Het is niet zo dat als er geen meter hangt de lucht meteen slecht is, maar het kan helpen om het te weten."
Hoofdpijn in de klas
Veel scholen hebben geld gekregen en daarvan een CO2-melder gekocht, maar velen ook niet. "Daarom wil ik het verplichten. Alle scholen moeten winterklaar zijn. De ventilatie is veel verbeterd. Maar in oude scholen is het echt nodig. Die hulp moeten scholen ook wel aannemen. Een groot deel van de scholen wisten ook niet dat ze het geld hadden ontvangen."
Ook maakte Wiersma 140 miljoen euro vrij om groter onderhoud aan scholen te verzorgen. "Ik maak me zorgen. Frisse lucht is heel erg belangrijk. Ik kom regelmatig op scholen waar leerlingen vertellen dat ze hoofdpijn hebben als het echt druk is in het klaslokaal. Zeker als de corona-besmettingen weer oplopen is dit een veiligheidsrisico." De verplichting gaat formeel van start met ingang van volgend schooljaar, dus 2023-2024.
item co2
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.