Geef muggen minder kans om te steken: maak van jouw vijver geen broedplek
- Nieuws
- Geef muggen minder kans om te steken: maak van jouw vijver geen broedplek
Malaria, Zika of het Westnijlvirus: de mug is vaak in het nieuws als bron van ziekten. Moeten we in de toekomst net zo voorzichtig zijn als in de tropen? Marieta Braks, mede-auteur van het boek De Mug en entomoloog van het RIVM, zegt in Vroege Vogels dat het vooral van belang is dat steekmuggen minder de kans krijgen om te steken.
Video niet beschikbaar
Haarlem is van oudsher de muggenstad en de inwoners dragen hun bijnaam 'mug' met trots. Dat de Haarlemmers deze bijnaam hebben, heeft waarschijnlijk te maken met het natte moeraslandschap waaruit Haarlem is ontstaan. Daarom was de muggenstad deze week decor voor de boekpresentatie van De Mug, een nieuw populairwetenschappelijk boek over steekmuggen en de verspreiding van ziekten. Marieta Braks ging met Vroege Vogels meteen mee op pad om te kijken hoe het met de muggen van Haarlem gesteld is.
Straatkolken zijn walhalla voor de mug
Bij het zoeken naar muggen in de stad, is het aan te raden om als eerste in straatkolken te zoeken. Straatkolken zijn ondergrondse bezinkbakken, waar het regenwater van vuiligheid word gescheiden. Als het een tijdje niet regent, staat het water stil, en dat is de perfecte habitat voor de steekmug.
De muggen leggen in het stille water hun eitjes in, die als een soort bewegende vlondertjes op het regenwater drijven. De mug is een pionierssoort die houdt van tijdelijk water. Hier zitten namelijk geen andere waterinsecten in, die zich graag voeden met muggenlarven. Tussen het leggen van de eitjes en het wegvliegen van de mug zit maximaal twee weken, dus vaak is de mug al vertrokken voor het tijdelijke poeltje is verdampt.
Infectieziekten: uitkijken zoals in de tropen?
Malaria, de oprukkende tijgermug en het westnijlvirus, de mug is tegenwoordig vaak in het nieuws als bron voor ziektes. Moeten we in de toekomst net zo voorzichtig zijn als in de tropen? Volgens Braks is het is moeilijk om grote uitbraken van infectieziektes te voorspellen, maar tot nu toe vallen de gevaren mee. Of een ziektekiem zich verspreidt, hangt af van ontzettend zo veel factoren, en de gevallen van bijvoorbeeld het westnijlvirus zijn tot nu toe heel beperkt.
Door toenemende wereldhandel hebben we sinds een aantal jaar te maken met de oprukkende tijgermug. Het is moeilijk om deze tropische muggensoort te bestrijden als hij zich eenmaal heeft gevestigd. Volgens Braks is het vooral belangrijk dat we er zelf voor zorgen dat alle steekmuggen minder kans krijgen: "Veel mensen hebben in de tuin of op het balkon lege bakjes met water staan. Probeer dat te voorkomen, en sluit je regenton af met een deksel. Ook dat als je een vijver hebt, zorg dan dat hier een beetje leven in zit zodat het geen enorme broedplek voor muggen wordt."
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.