'Zelfs als je homofoob bent, is PrEP invoeren mega verstandig'
- Nieuws
- 'Zelfs als je homofoob bent, is PrEP invoeren mega verstandig'
Mensen met een verhoogd risico op een hiv-infectie kunnen vanaf volgend jaar preventieve medicatie krijgen. Het medicijn PrEP komt in 2024 voor meer mensen beschikbaar. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers gisteren laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Deze plannen stuiten op weerstand. Terwijl: "Zelfs als je homofoob zou willen zijn in deze wereld, is PrEP invoeren op deze manier mega verstandig", aldus Jorian van Schagen van Actiegroep PrEp Nu in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
"Mensen die geen PrEP kunnen krijgen kunnen zich veel moeilijker beschermen tegen hiv", vertelt Jorian van Schagen van Actiegroep PrEP Nu. Vorig jaar testten 427 mensen positief op hiv, "Dat had niet gehoeven en PrEP bestaat al tien jaar. Dus we kunnen ons al tien jaar lang goed beschermen hiertegen", aldus Van Schagen.
Wachtlijsten voor PrEP
Het Aidsfonds-Soa Aids Nederland publiceerde gisteren cijfers waaruit blijkt dat bijna niemand in Amsterdam meer besmet raakt met hiv. Naar schatting kregen maar negen mensen de diagnose in de hoofdstad. Volgens het onderzoek komt dit door het preventieve medicijn PrEP dat door middel van een pilot van de GGD in de stad beter toegankelijk werd.
De pilot was echter beperkt: duizenden mensen kwamen op een wachtlijst terecht. Die wachtlijst werd zo groot, dat velen besloten zich daar niet eens voor te melden. "Hoeveel interesse heb jij om op een wachtlijst te staan als je hoort dat je nummer 3400 bent? Dan heeft dat geen zin", aldus Van Schagen. Kortom: er zijn duizenden wachtenden voor u, nog meer zelfs, dan die zich voor de wachtlijst van de GGD hebben gemeld.
PrEP betaalbaar?
Als de plannen van minister Kuipers in werking treden, is het wel zo dat men zelf de medicatie betaalt. "Voor een deel van de groep is dat misschien oké, maar voor een ander deel is dat een probleem", aldus Van Schagen. Op de website van PrEP Nu is te vinden hoe duur de goedkoopste PrEP is. Die prijzen staan echter niet vast. Normaliter is het rond de 30 euro per maand, een bedrag dat niet voor iedereen betaalbaar is.
Weerstand in Tweede Kamer
Daarnaast stuiten de plannen van de minister op weerstand in de Kamer. Zo zorgen ze volgens CU-lijsttrekker Mirjam Bikker voor meer taken op het bordje van de huisarts. Huisarts Peter Leusink is het daar niet mee eens: "Wij doen al soa-zorg." Sterker nog: twee derde van de soa-zorg in Nederland wordt door huisartsen gedaan. Bovendien moeten huisartsen ook 40 uur aan scholing doen per jaar, "dus in plaats van een uurtje scholing over diabetes, doe je een uurtje over PrEP. (...) Dus dat is zeker haalbaar. En het gaat maar om een paar mannen per huisartsenpraktijk per jaar."
"Het is echt een kul argument", reageert Van Schagen op de uitspraak van Bikker. Zelfs als je homofoob zou willen zijn in deze wereld, is PrEP invoeren op deze manier mega verstandig. Je voorkomt heel veel infecties en daarmee voorkom je zorg. Dus op de langere termijn preventie doen is heel verstandig."
Ook CDA-Kamerlid Joba van den Berg laat zich horen op X. Daar zegt zij dat het 'niet te filmen' is dat 'een demissionair minister besluit om structureel miljoenen euro's per jaar uit te geven aan PrEP-zorg voor mensen die zichzelf niet beschermen tegen aids.'
"Het meest idiote zit er op meerdere vlakken in", reageert Van Schagen op de tweet. "De grap is dat PrEP juist het gene is dat je beschermt tegen hiv en aids." Bovendien gaat het niet om 'miljoenen', zegt Van Schagen: "Het is één miljoen dat erbij komt structureel per jaar op een begroting van 100 miljard", aldus Van Schagen. "Hiv is veel duurder. Mensen niet beschermen tegen hiv is idioot veel duurder.(...) Volgens mij is dat 15 duizend euro per jaar ongeveer, terwijl PrEP een paar euro kost."