Binnenland

Er moet een onafhankelijk meldpunt komen voor misbruik in de danswereld

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Er moet een onafhankelijk meldpunt komen voor misbruik in de danswereld

Machtsmisbruik en mishandeling, eerder stelden oud-dansers dat zij te maken hadden met een giftig klimaat in de danswereld. Nu staat het op de politieke agenda in de Tweede Kamer, mede door de inspanningen van Kim Koumans. In De Nieuws BV bespreken Kim Koumans en D66-Kamerlid Jeanet van der Laan wat de politiek tegen deze misstanden kan doen.

Video niet beschikbaar

Kim Koumans is het gezicht geworden van de strijd tegen misbruik in de Nederlandse danswereld. Drie maanden geleden tekende sport- en onderzoeksjournalist journalist Marco Knippen haar verhaal op voor het Noordhollands Dagblad en vertelde Koumans haar verhaal in De Nieuws BV. Sindsdien is de bal gaan rollen. Nu, enkele maanden later vertelt Koumans dat het goed met haar gaat. "Er is heel veel gebeurd, er zijn nog meer slachtoffers bijgekomen. Ik heb heel veel gesprekken gehad met Tweede Kamerleden, waaronder Jeanet natuurlijk."

"Dit is natuurlijk wel mega wat er vandaag gaat gebeuren. Ik heb er echt naar toe geleefd", verwijst Koumans trots naar het geplande debat. "De verantwoordelijkheid is groot, maar ik ben heel trots dat ik die mag dragen." D66-Kamerlid Jeanet van der Laan vindt dat de politiek verantwoordelijkheid moet nemen om ervoor te zorgen dat niet meer mensen slachtoffer worden van seksueel geweld en misbruik.

Een breed onderzoek

Daarom stelt Van der Laan dat er een onderzoek moet komen naar de precieze gebeurtenissen in de danswereld. "Eigenlijk hetzelfde als dat we binnen de turnsport hebben gedaan, een onafhankelijk onderzoek. Ik zou het eigenlijk ook breder willen trekken. Een breed onderzoek binnen de sport. Wat is er nu aan de hand op dit gebied en dan met een prioriteit binnen de danswereld."

Het is heel belangrijk dat alle dansporten hierin meegenomen worden legt Van der Laan uit. "Ik wil een breed onderzoek naar dansers die zowel aangesloten zijn bij de sportbond en al die andere dansers die op een andere manier hun passie of sport beoefenen", vertelt Van der Laan.

Een onafhankelijk meldpunt

Naast onafhankelijk onderzoek pleit Koumans voor een onafhankelijk meldpunt, waar slachtoffers van misbruik in de danswereld zich kunnen melden. Het Centrum Veilig Sport Nederland waar nu melding gemaakt kan worden is niet genoeg. Koumans: "Je hebt in de gehele danssector vele dansvormen. Je hebt een gedeelte dat onder kunst valt, de creatieve en culturele sector en je hebt een gedeelte dat onder sport valt. Daarnaast heb je in de sport weer een aparte categorie die wel onder NOC*NSF valt en niet onder NOC*NSF valt." Alleen wanneer je onder NOC*NSF valt, kan je melding doen bij het Centrum Veilig Sport Nederland, daarmee worden veel dansers buitengesloten. Koumans wil dat iedere danser bij één onafhankelijk meldpunt terecht kan.

Koumans denkt dat het niet lastig is om dit op korte termijn te regelen. "Ik wil mij zelf daar ook voor inzetten. Dat ik ook het gezicht blijf waar dansers zich veilig kunnen melden, want dat gezicht is er nu. En vanuit daar hele korte lijnen naar juridische hulpverlening. Dat er juristen en advocaten beschikbaar gesteld worden, trauma behandelaren en vertrouwenspersonen die onafhankelijk zijn. Ik denk dat dat vrij makkelijk geregeld kan worden, dat geloof ik echt", legt Koumans uit.

Van der Laan zegt ook voor dit onafhankelijk meldpunt vanmiddag een voorstel in te dienen tijdens het debat. "De eerste stap is om het los te maken van sportbonden. Zo haal je de drempel weg, dat sporters zich gevangen voelen in het systeem en bang zijn om een melding te maken", zegt Van der Laan.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie