Apple wil helpen met je telefoonverslaving en maakt lange neus naar Facebook
- Nieuws
- Apple wil helpen met je telefoonverslaving en maakt lange neus naar Facebook
Na Google heeft ook Apple maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat gebruikers van iPhones, iPods en iPads beter omgaan met hun smartphonegedrag. Er zijn steeds meer zorgen over de hoeveelheid uren die mensen met hun telefoon doorbrengen. Het ging daarnaast ook over privacy en er was aandacht voor een slimmere versie van Siri.
Nando Kasteleijn over de maatregelen van Apple
Op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in de VS zei Apple gebruikers te willen helpen om beter met hun tijd om te gaan als "andere dingen meer aandacht nodig hebben". Daarbij werd bijvoorbeeld het probleem van fear of missing out benoemd. iOS 12, de aankomende versie voor Apple's mobiele apparaten, dat dit najaar uitkomt, biedt een viertal zaken die gebruikers moeten gaan helpen:
Er komt een speciale slaapstand, die ervoor zorgt dat notificaties verborgen blijven totdat je 's ochtends opstaat;
Gebruikers krijgen straks wekelijks rapporten over hun telefoongebruik. Ook is het via deze functie mogelijk om te zien welke apps de meeste tijd opeisen en welke apps de meeste notificaties sturen;
En net als in Android P, de aankomende versie van Google's mobiele besturingssysteem, is het mogelijk om apps een timer geven (maar, ook negeren als het echt moet);
Ten slotte krijgen ouders de mogelijkheid om de gebruikerstijd van hun kinderen te beperken en te bepalen welke apps ze wanneer en hoelang mogen gebruiken.
Met deze functies beantwoordt Apple de brief van twee aandeelhouders, die in januari vroegen om dergelijke opties. In de brief schreven ze zich zorgen te maken over de hoeveelheid tijd die mensen met smartphones doorbrengen. Of zij en andere gedragsdeskundigen dit genoeg vinden, is onduidelijk.
Het afgelopen jaar was er ook veel kritiek op de stabiliteit van iOS. Apple zei aan het begin van de presentatie dat dit een belangrijke focus is geweest bij de ontwikkeling van iOS 12. De telefoons en tablets moeten nu sneller apps laden. Daarnaast blijft Apple oude telefoons langer ondersteunen. De iPhone 5S, uitgekomen in september 2013, kan iOS 12 draaien, een telefoon die dus bijna vijf jaar oud is. Een groot verschil met concurrent Samsung, dat toestellen maximaal twee jaar softwarematig ondersteunt.
Lange neus naar Facebook en Google
De laatste maanden is het sleutelwoord in de techwereld privacy. Pas laat in de presentatie - en vrij kort ook - kwam het onderwerp aan bod. De impact van wat Apple aankondigde was er niet minder om.
Vanaf iOS 12 en macOS Mojave (zo heet de nieuwe versie van het besturingssysteem voor Mac-computers) krijgen gebruikers in Safari de opties om trackers tegen te houden. Waaronder die van Facebook, zoals de like-knop. Als je op een pagina stuit online waar deze stukjes software aanwezig zijn, zal Safari je simpelweg vragen of je wel wil dat deze bedrijven je volgen. Dit kun je dus vervolgens uitzetten.
Anders gebruiken bedrijven deze stukjes software om een beter beeld van je online gedrag te krijgen om je zo persoonlijkere advertenties voor te schotelen.
Nu staat Apple er al langer om bekend Safari zo privacyvriendelijk mogelijk te willen maken. Het zette daar vorig jaar een eerste stap mee. Via deze nieuwe aankondiging, met het Cambridge Analytica-schandaal nog vers in het geheugen, maakt Apple opnieuw aan partijen als Facebook en Google duidelijk dat het zich weinig aantrekt van hun verdienmodel en privacy als een belangrijk verkoopargument ziet.
Siri moet slimmer zijn
Apple maakt al jaren gebruik van kunstmatige intelligentie en heeft sinds 2011 een slimme assistent: Siri. Daarmee was het de concurrentie ruim voor, maar inmiddels is het bedrijf ingehaald door onder meer Google. Dat bedrijf liet vorige maand op zijn ontwikkelaarsconferentie zien de onbetwiste leider te zijn op deze gebieden. Met iOS 12 wil Apple de 'schade' deels inhalen.
Dat is te merken in de foto's-app, die je betere zoeksuggesties moet geven, je adviseert over welke filters het leukst zijn voor bepaalde foto's en welke foto's je met wie het best kunt delen. Allerlei zaken die de foto's-app van Google al lang kan. Beide apps maken gebruik van kunstmatige intelligentie, maar Apple voert deze analyses uit op de telefoon zelf, terwijl Google dit op zijn servers doet. Daardoor zijn de resultaten die app van de zoekgigant geeft tot nu toe vaak beter.
Siri gaat daarnaast beter naar je dagelijkse gedrag kijken. Op basis daarvan kan het suggesties doen, bijvoorbeeld om elke ochtend iets voor je te bestellen (Apple nam een kop koffie als voorbeeld). Ook kun je bepaalde acties instellen, zodat elke keer als je bij je werk weggaat er een berichtje naar je partner wordt gestuurd. Het is wel de vraag in hoeverre Siri straks ook beter context begrijpt, iets waar het nu nog aan schort en waar concurrenten Google en Amazon beter in zijn.