Vertraging examenpost op 12 scholen, ook examens zoek
- Nieuws
- Vertraging examenpost op 12 scholen, ook examens zoek
Twaalf scholen hebben van PostNL gehoord dat de bezorging van een deel van de gecorrigeerde eindexamens is vertraagd. Dat betekent dat sommige eindexamenleerlingen langer moeten wachten op hun uitslag en cijfers. Ook zijn er examens zoekgeraakt, meldt het postbedrijf. PostNL zegt dat de vertraging komt door de tijdsdruk die is ontstaan doordat de examens in dit coronajaar in andere tijdvakken zijn afgehandeld. De zendingen examenpost waren volgens PostNL daardoor groter dan verwacht en de tijd om de examens naar een tweede corrector te brengen was korter.
Het LAKS, dat de belangen van scholieren behartigt, zet vraagtekens bij deze uitleg. "Leerlingen hebben dit jaar de examens mogen splitsen. Ze mochten zelf kiezen in welk tijdvak ze examens zouden doen: nu of later. Je zou dus kunnen zeggen dat het nu juist rustiger zou moeten zijn met de post", zegt voorzitter Nienke Luijckx in het NOS Radio 1 journaal. "De indruk is dat de meeste scholieren voor het normale schema hebben gekozen en misschien één vak hebben uitgesteld naar het volgende tijdvak."
Video niet beschikbaar
Twee keer bekeken
Ongeveer 1170 middelbare scholen zijn klaar met de eerste ronde van de eindexamens en de tweede correctie daarvan. Ieder examen moet twee keer worden bekeken, door de eigen docent en door een docent van een andere school. De examens worden per post naar de tweede docent verstuurd.
Het is de bedoeling dat de leerlingen donderdag te horen krijgen of ze geslaagd zijn of gezakt, maar op de twaalf scholen gaat het voor sommigen dus langer duren.
Het ministerie van Onderwijs wil nog niet kwijt welke scholen door de problemen bij PostNL worden getroffen. Ook is nog onbekend hoeveel examens er vertraagd of vermist zijn en over welke vakken en niveaus het gaat.
Intensief gezocht
In het proces van de verwerking van de examenpost zijn er ook examens kwijtgeraakt. Daar wordt intensief naar gezocht, zegt PostNL. Het bedrijf staat in contact met de VO-Raad (de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs) en het ministerie van Onderwijs om naar oplossingen te zoeken. Als de examens niet boven water komen, zullen de leerlingen herexamen in sommige vakken moeten doen.
Onderwijsminister Slob heeft de Kamer in een brief op de hoogte gesteld van de problemen. Hij schrijft: "Het is nog onduidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren. De betrouwbaarheid van de verzending van aangetekende examenpost zou buiten kijf moeten staan."