Binnenland
BNNVARA

Zembla: racistische dreigementen en vernielingen drijven gezin in Giethoorn tot wanhoop

foto: Zemblafoto: Zembla
  1. Nieuwschevron right
  2. Zembla: racistische dreigementen en vernielingen drijven gezin in Giethoorn tot wanhoop

Racistische dreigementen en vernielingen drijven een Turks-Nederlands gezin in Giethoorn tot wanhoop. Dat laat Zembla in de uitzending 'Rot op uit Giethoorn' vanavond zien. Wanneer mevrouw Yilmaz aangifte wil doen, wordt niet adequaat gehandeld, vertelt Zembla-journalist Dirk Mostert in De Nieuws BV: "Ze verliest vervolgens steeds meer vertrouwen in instanties, en wordt steeds zieker."

Video niet beschikbaar

De pesterijen beginnen in oktober 2020. Een groep jongeren van tussen de 14 en 18 jaar belaagt avond na avond het huis van de familie Yilmaz. Een autospiegel wordt meermaals kapot trapt, en er worden racistische leuzen geroepen: de familie in Giethoorn leeft in angst in hun eigen huis. "De groep jongeren heeft het op het gezin voorzien, omdat, dat zeggen moeder en zoon zelf, zij van Turkse afkomst zijn", vertelt Dirk Mostert, maker van de aflevering van Zembla. Wanneer mevrouw Yilmaz aangifte wil doen bij de politie, of hulp vraagt bij de gemeente, wordt er niet adequaat gehandeld.

Dat stellen deskundigen in de uitzending van Zembla die vanavond op NPO 2 wordt uitgezonden. Sterker nog: de politie Oost-Nederland, het Openbaar Ministerie Oost-Nederland en de gemeente Steenwijkerland zijn volgens hen tekortgeschoten in de behandeling van de discriminatiezaak.

Bedreigende avonden voor de familie

"Het is zonneklaar dat het op avonden voor de familie bedreigend is geweest", vertelt Mostert. Maar wanneer de moeder aangifte wil doen, zegt de politie dat zij die aangifte niet op willen nemen. Zij stellen dat het gaat om wat overlast en wordt naar huis gestuurd. "Dit is het begin van een jaar lang, waarin het in dit hele dossier op allerlei momenten steeds misgaat", aldus Mostert.

Nog een aantal andere keren wil de moeder van het gezin aangifte doen, maar steeds wordt zij niet geholpen. Daarnaast laat de gemeente lang niets van zich horen. "Ze verliest op dat moment steeds meer haar vertrouwen in de instanties, ze wordt ook steeds zieker", vertelt Mostert. "Ze heeft natuurlijk heel veel last van stress. Voor haar wordt het steeds vervelender."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen kattenkwaad: 'Het is een patroon'

"Dit is een heel heftig verhaal", zegt Cyriel Triesscheijn oud-directeur van het anti-discriminatiebureau Radar. Jarenlang ontfermde hij zich over dit soort zaken. "Als je kijkt naar wat er gebeurd is: er zou alle reden zijn geweest om de aangifte op te nemen. In feite is de politie verplicht om de aangifte op te nemen in zo'n geval en het is onbegrijpelijk dat dat niet is gebeurd."

Triesscheijn: "Als je de opeenvolging ziet van incidenten. Nota bene vijf keer is de spiegel van de auto getrapt, dat is geen incident meer. Dat is een patroon." Toch zet de politie het weg als kattenkwaad. "Dat is het volstrekt bagatelliseren van wat er gebeurd is. Dit kun je niet wegzetten als kattenkwaad en daar zou je anders mee om moeten gaan", aldus Triesscheijn.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie