Razendsnel afvallen door diabetesmedicijn: 'Diabetespatiënten grijpen mis'
- Nieuws
- Razendsnel afvallen door diabetesmedicijn: 'Diabetespatiënten grijpen mis'
Een injecteerbaar medicijn waarmee je in korte tijd tientallen kilo's kwijt kunt raken: dat is Ozempic. Beroemdheden als Kim Kardashian en Elon Musk gebruikten het en daardoor ontstond er een run op het middel. En daardoor grijpen diabetespatiënten, voor wie het medicijn eigenlijk is bedoeld, mis. "Je krijgt een onwenselijke situatie", vertelt voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) Ton de Boer. "Er is aan het middel Ozempic nu regelmatig een tekort."
Video niet beschikbaar
Het gewichtsverlies mag dan slechts een bijwerking van Ozempic zijn, toch wordt het middel nu volop ingezet door afslankklinieken. "Het is wettelijk gezien toegestaan voor een arts om dit off label voor te schrijven, maar nu kunnen suikerpatiënten in Nederland dit middel soms niet krijgen", zegt De Boer. "Dan moeten ze overgezet worden naar een ander middel, met alle gevolgen van dien. Dan kunnen ze hoge bloedsuiker krijgen, moeten ze misschien wel dagelijks gaan spuiten of ontregeld raken en opnieuw moeten worden ingesteld."
Een arts kan het middel buiten de officiële indicatie - zoals het in de productinformatie staat - voorschrijven. "Als het in de beroepsrichtlijn staat bijvoorbeeld, of als een arts met een apotheker overlegt", zegt De Boer.
Eenvoudige oplossing
Kees van Vught gebruikt het medicijn en is er erg over te spreken. "Ik gebruik het nu voor de tiende maand en ben al 40 kilo afgevallen. Ik voel me - vanzelfsprekend - veel beter, ik heb veel meer energie." De medicatie ligt gewoon in de koelkast. "Het ziet eruit als een insulinepen", legt hij uit. "Eens per week spuit ik het in. Het middel zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel vlakker wordt; dat je geen hongerklap meer hebt en een verzadigd gevoel in je maag krijgt."
"Het kostte me heel veel moeite om af te vallen", vertelt Van Vught. "Ik begon met 147,5 kilo, terwijl ik 183 cm lang was. Dat is serieus overgewicht. Vorige zomer kreeg ik een dubbele longontsteking en dat was voor mij de trigger dat ik er wat aan moest doen." Om Ozempic te krijgen, stapte hij naar direct naar een kliniek - in plaats van eerst naar zijn eigen huisarts. "Dan moet je eerst met een lifestylecoach aan de slag gaan en daar moet je serieus tijd en energie insteken." Daar had hij met zijn drukke baan geen tijd voor. "Dit was een eenvoudigere oplossing, die voor mij goed werkte."
In de problemen
Eens per maand gaat Van Vught ter controle naar de kliniek van arts Bert Stelder. Al 800 mensen heeft Stelder er behandeld. "Het merendeel is vrouw, met een BMI van 30 tot ver boven de 40", licht hij toe. "Een huisarts mag het middel ook voorschrijven, maar dan moet hij iets doen wat buiten het protocol valt. Dat kan en mag ook, maar durven ze vaak niet."
"Ik denk dat dit nu de beste manier is om af te vallen", vervolgt Stelder. "Het werkt heel goed. Er zijn heel veel mensen met obesitas, met heel veel gezondheidsproblemen. Die mensen kunnen enorm goed en snel opknappen, als ze effectief afvallen."
"Het middel werkt", beaamt Ton de Boer. "Alleen is het momenteel alleen in de handel voor suikerziekte." En juist dié patiënten komen nu in de problemen, omdat er niet genoeg Ozempic is voor de enorme vraag. "Afvallen is belangrijk als er overgewicht is, maar daar zijn ook andere middelen voor geregistreerd. Ozempic is geregistreerd voor suikerziekte en moet eigenlijk gewoon daar voor worden toegepast."
Ton de Boer over diabetesmedicijn
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.