Binnenland
PowNed

Elke maand wordt een stiekeme gluurder veroordeeld: ‘Het is echt een inbreuk op iemands integriteit'

foto: Het Misdaadbureau
  1. Nieuwschevron right
  2. Elke maand wordt een stiekeme gluurder veroordeeld: ‘Het is echt een inbreuk op iemands integriteit'

Je moet er niet aan denken dat je in een badkamer, wc-ruimte of kleedkamer wordt gefotografeerd of gefilmd door een verborgen camera. Maar hoe vaak worden mensen nou echt stiekem begluurd en vastgelegd? Het Misdaadbureau zocht het uit: gemiddeld wordt zeker elke maand een stiekeme gluurder veroordeeld. Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak.

In het afgelopen jaar zijn zo’n 15 mensen schuldig bevonden aan het maken van afbeeldingen zonder dat de betreffende persoon dat weet. In de jaren ervoor lag dat cijfer nog veel hoger: gemiddeld zeker 2 veroordelingen per maand.

Verborgen camera's

Volgens IT- en privacy-expert Brenno de Winter is het heel makkelijk om verborgen camera's weg te werken. "Je hebt rookmelders met camera's erin, je hebt wandcontactdozen met camera's erin, je hebt radioklokken met camera's erin. Ga naar een willekeurige webshop, een Chinese webshop, en het wordt ook nog gratis thuisbezorgd. Het is kant en klaar te koop en dan praat je over een paar tientjes."

Ten opzichte van een jaar of tien geleden zijn de camera's steeds kleiner geworden. "De meeste mensen zal het gewoon niet meer opvallen. Als er in een rookmelder een camera zit, dan moet je heel goed kijken wil je dat doorhebben."

Wie zijn de daders?

De fantasie van mensen begluren komt volgens Wineke Smid, psycholoog en onderzoeker bij de Van der Hoeven Kliniek, bij mannen en vrouwen voor. "Als je vraagt of ze het leuk vinden dan blijven vrouwen niet zo heel ver achter. Maar zodra je gaat vragen of ze het daadwerkelijk doen dan vallen de vrouwen helemaal weg. Er lijkt wel interesse te zijn, maar ze doen het gewoon niet. De meerderheid van onze patiënten die overgaan tot delictgedrag zijn meestal mannen."

Volgens Smid is de kans groter om een wonderlijke seksuele interesse (parafilie) te ontwikkelen als je er al één hebt. "Het lijkt erop dat het meer gaat om een gevoeligheid voor het ontwikkelen van die bijzondere interesses, dan dat je in je leven één keer iets spannends hebt meegemaakt met gluren, en dat je dan last hebt van parafilie en een gluurder bent."

De stoornis die het meest samengaat met parafilie is dysthyme. "Dat is een langdurige lichte depressie. Dat zijn mensen die vlak zijn en weinig voelen. Als je dan weinig voelt is dat stiekem gluren naar de buurmeisjes wel net datgene waardoor je je wat beter voelt."

Impact op slachtoffers

Volgens Slachtofferhulp kan de impact op slachtoffers enorm zijn. "Er ontstaat een groot gevoel van onveiligheid in de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. De woning is bij uitstek de plek waar iemand zich veilig zou moeten voelen. Slachtoffers kunnen zich dusdanig onveilig voelen dat ze moeten verhuizen."

Smid heeft het idee dat daders zich niet bezighouden met de impact van hun daden op de slachtoffers. "Ik denk dat ze er te luchtig over denken. En dat je vergeet wat voor een inbreuk je maakt op iemands veiligheidsgevoel, en wat een weerslag dat heeft op de rest van iemands leven."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie