Binnenland
KRO-NCRV

Zijn dierentuinen nog van deze tijd? 'We schaden het belang van de dieren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn dierentuinen nog van deze tijd? 'We schaden het belang van de dieren'

De gemeenteraad van Amsterdam debatteert over de toekomst van de dierentuin Artis. Volgens Partij voor de Dieren is het niet meer van deze tijd en zou er een nieuwe invulling gegeven moeten worden aan de locatie. "Dit is onethisch", zegt Anke Bakker, fractievoorzitter van PvdD in Amsterdam, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Bakker vindt het "mooi" dat bezoekers nieuwsgierig zijn naar natuur en diersoorten, maar is het onnodig om dieren op te sluiten om dat doel te dienen. "Het is niet meer van deze tijd", stelt de fractievoorzitter van PvdD. "Wij denken dat je niet boven de natuur moet willen staan, maar er onderdeel van moet willen zijn. Dieren hebben een eigen natuur en willen zich ontplooien, dat kunnen we niet bepalen als mens."

'Geen kooien meer'

Daarom stelt PvdD voor dat dierentuinen stoppen met fokken, moeten kijken of bepaalde dieren naar grotere dierentuinen kunnen gaan en dat er gekeken moet worden naar een eventueel uitsterfbeleid. "In ons toekomstbeeld sluiten we dieren niet meer op. Dan gaat het om vrij levende dieren, die we alle ruimte geven. Geen kooien meer", zegt Bakker.

Stadspark

"Het zijn wilde dieren met behoeften die niet vervuld kunnen worden in een dierentuin. Ze kunnen alleen maar hetzelfde troosteloze rondje lopen. In de natuur hebben ze alle ruimte." Artis omtoveren tot stadspark met vrij levende dieren, waarbij er een nieuwe invulling komt aan de ruimte, is het toekomstbeeld van PvdD.

Broodje aap

"Het is een broodje aap dat dierentuinen een bijdrage hebben geleverd aan bedreigde diersoorten", gaat Bakker verder. Volgens Bakker is het "op één hand te tellen" hoe vaak dat succesvol is gebleken. Bovendien hebben mensen geen "recht" om "iedere diersoort op aarde te zien en ruiken."

Dierenbelangen

"Het is niet zo dat een wild dier in gevangenschap geboren niet meer wild is", concludeert Bakker. "Dierentuinen hebben een educatieve functie die niet goed is. Kinderen geef je van jongs af aan mee dat het oké is om dieren op te sluiten en naar je hand te zetten." Filosoof Erno Eskes schaart zich daarachter. "Je beperkt die dieren enorm, je schaadt hun belangen, je behandelt ze als middel voor jouw doel. Zo gaan we niet met elkaar om."

Onweerstaanbaar

"Dieren hebben dezelfde belangen en verlangens als mensen. Zij willen niet opgesloten zitten", gaat Eskes verder. "Leef je eens in in zo’n dier. Je zit in een kooi met een net over je heen. Hoe zou dat zijn voor je? Ik denk dat je dat niet prettig vindt." Dierkundig ingenieur Sarah Mutsaers denkt dat dierentuinen zich moeten aanpassen aan de tijd. "Waar de meeste mensen aan voorbijgaan is dat we als mensen de natuur onweerstaanbaar vinden, dus ook die soorten. Daar moeten we dus wel wat mee."

Natuur in de knel

Beller Marinus van den Brink vindt dat de dierentuin al modern is. "Er is heel veel verbeterd en als er nog verbeteringen mogelijk zijn, moeten we dat doen. Ze zijn educatief en houden diersoorten in stand." Luisteraar Toby Schappert vindt dat Artis behouden moet worden. "Over de hele wereld is de natuur in de knel gekomen, dus het is goed om het wel in de dierentuin te zien. In een dierentuin worden ze tenminste goed verzorgd en diersoorten in stand gehouden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie