Een op de zes jongeren heeft suïcidale gedachten
- Nieuws
- Een op de zes jongeren heeft suïcidale gedachten
16% van de jongeren heeft serieuze gedachten over zelfmoord, meldt het RIVM. Zij deden onderzoek vanuit Netwerk GOR. Ondanks de afgeschafte corona-maatregelen, nemen de mentale klachten onder jongeren niet af. Michel Dückers is bijzonder hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en is één van de onderzoekers. Hij vertelt in het Radio 1 Journaal over de mogelijke oorzaken van dit hoge cijfer.
Een op de zes jongeren heeft suïcidale gedachten
Video niet beschikbaar
Verrast over de cijfers
Een op de zes jongeren heeft suïcidale gedachten, meldt het RIVM. Netwerk GOR (Gezondheidsonderzoek bij Rampen), voerde het onderzoek uit onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Na bijna een verdubbeling van deze cijfers in de laatste lockdown-periode, is het percentage nauwelijks meer gedaald. Na het afschaffen van de corona-maatregelen werd verwacht dat de cijfers zouden zakken, maar helaas blijkt dit niet het geval. Michel Dückers, hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen is een van de onderzoekers bij Netwerk GOR. Hij vertelt over de mogelijke verklaring van het hoge percentage. "Eigenlijk waren we wel verrast over deze cijfers. In de vorige meting hadden we een vergelijkbaar aantal mensen gezien die zelfdoding overwegen. We hadden verwacht dat het beter zou gaan in verband met het naderende voorjaar, het verdwijnen van de maatregelen waardoor jongeren weer hun leven konden oppakken. Maar we zien dit niet terug in de mentale last," aldus Dückers.
Crisismaatschappij
Het klopt dat jongeren weer hun leven zijn gaan oppakken na de afschaffing van de corona-maatregelen. Wat is dan toch de verklaring van dit hele hoge cijfer? "Het zou kunnen dat meerdere jongeren een punt hebben bereikt dat het niet vanzelf beter gaat. We zien dat er vaker over zelfdoding wordt nagedacht onder jongeren die druk hebben van school en andere verplichtingen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de omstandigheden in onze samenleving toch echt wel veranderd zijn. De ene crisis wordt gevolgd door de andere. De oorlog in Oekraïne, de vluchtelingen, boerenprotesten, inflatie, gebrek aan woonruimte. Dat zijn allemaal bronnen van zorg die van invloed zijn op de mentale klachten voor jongeren," eindigt Dückers.
item rivm
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.