Binnenland
NOS

Onderzoek: 50% voor 'aftapwet', maar tegenstem groeit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: 50% voor 'aftapwet', maar tegenstem groeit

De helft van de Nederlanders is voor de nieuwe 'aftapwet', terwijl 30 procent tegen is en 20 procent twijfelt. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. Waarschijnlijk wordt in maart een referendum gehouden over de wet.

In de afgelopen maand, toen de aandacht voor het referendum in de media fors toenam, nam ondertussen de steun voor de aftapwet af. Een maand geleden was nog 60 procent voor, maar dat nam dus met tien procentpunt af.

Het aantal tegenstanders groeide ook, maar minder hard: van 24 naar 30 procent. Het aantal 'weet niets' steeg licht, van 17 naar 20 procent.

50% voor de 'Aftapwet', maar tegenstem groeit

Laurens Klein Kranenburg van I&O Research vertelde in het NOS Radio 1 Journaal wat de meest gehoorde argumenten zijn voor of tegen de wet. "Voorstanders zeggen: ik heb niets te verbergen. En het is belangrijk dat de overheid voldoende mogelijkheden heeft om terrorisme te bestrijden. Terwijl de tegenstanders vooral vrezen voor hun privacy."

Er zijn grote verschillen tussen leeftijdsgroepen: van de Nederlanders tot 34 jaar is de meerderheid tegen, terwijl de meerderheid van de ouderen voor is. Van de 65-plussers is 61 procent voor, terwijl dat bij 18- tot 24-jarigen slechts 32 procent is.

Ook zijn laagopgeleiden vaker voor de aftapwet dan tegen, terwijl hoogopgeleiden relatief vaak tegen zijn. In alle leeftijdsgroepen is een meerderheid voor.

Het grootste deel van de geënquêteerden volgt de mening van zijn of haar partij, behalve D66-kiezers: die zijn in meerderheid voor, terwijl D66 tegen heeft gestemd.

Opkomst

In totaal is de helft van de bevolking volgens I&O Research van plan te gaan stemmen. Dat is hoger dan I&O op hetzelfde moment peilde bij het Oekraïne-referendum. Een maand geleden was dat nog 44 procent.

Tenminste dertig procent moet bij het referendum komen opdagen voor een geldige uitslag. Overigens wordt het referendum waarschijnlijk samen met de gemeenteraadsverkiezingen gehouden en is een hoge opkomst daardoor waarschijnlijk.

Vaker tappen

De aftapwet zorgt ervoor dat inlichtingendiensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden krijgen. Op dit moment mogen ze alleen heel gericht internetverkeer tappen, als ze weten welke verbinding ze willen aftappen. Vanaf 1 januari mogen ze ook in grotere hoeveelheden internetverkeer rondneuzen, op zoek naar verdachte patronen.

Verzamelde gegevens mogen drie jaar bewaard blijven. Ook mogen de gegevens met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, al moeten daar waar mogelijk gegevens van Nederlanders worden uitgefilterd.

Ster advertentie
Ster advertentie