Politiebond na toetertrouwstoet: 'Er is meer aan de hand'
- Nieuws
- Politiebond na toetertrouwstoet: 'Er is meer aan de hand'
"Het geweld tegen hulpverleners is een diepgeworteld maatschappelijk probleem. Het is een veelkoppig monster. Wekelijks raken 15 tot 20 agenten gewond." Dat zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond in 1 op 1.
Video niet beschikbaar
De maatschappelijke verontwaardiging na het geweldincident in Rotterdam afgelopen vrijdag is groot. Een Marokkaanse trouwstoet overtreedt alle verkeersregels en als een agent de orde wilt handhaven, wordt hij door een van de bruidsgasten knock-out geslagen. Met de gemolesteerde agent in kwestie gaat het niet zo best, vertelt Struijs. "Het gaat slecht met hem. Hij heeft een hersenschudding opgelopen en blijft op bed. Dit is fors geweld geweest."
Belgen zijn trouwstoeten al langer zat
De Belgen hebben maatregelen genomen, omdat toeterende trouwstoeten voor grote overlast zorgen. "In België moet je een trouwstoet aanmelden als een evenement. Als je je daar niet aan houdt, volgen er direct forse boetes en aanhoudingen", stelt Struijs.
Cultureel probleem?
"Dit heeft niets met culturele achtergrond te maken. Dit is tuig. Als je toeterend door Turkije rijdt en een agent slaat, wordt je opgepakt en voor de rechter gesleept", zo reageert Zeki Baran, voorzitter van het inspraakorgaan Turken, desgevraagd. Politievakbonds-voorman Struijs zit op dezelfde lijn. Dit soort 'trouwstoeten'-geweld tegen de politie komt voor in een breed palet. "Ik zie nergens zo’n democratisch proces als geweld tegen hulpverleners."
‘Hoeveel geweldsincidenten? Opgehouden met tellen’
Hondengeleider Ludo Stoffer werkt bijna veertig jaar bij de politie. Hij ziet dat het geweld tegen de sterke arm der wet heftiger wordt en vaker plaatsvindt. "Ik ben gestopt met tellen, maar ik ben tientallen malen gewond geraakt", zegt Stoffer. "Er wordt nadrukkelijk gevraagd om heel terughoudend te zijn met aangiftes. Blauwe plekken of een klap op het gezicht worden niet altijd vervolgd."
Om eraan toe te voegen: "Heb ook weleens gehoord dat het OM zegt: 'u hebt toch gevaarlijk werk, dat hoort toch bij het vak?' Toch blijft Stoffer optimistisch. "Ik zeg altijd maar: ik heb de mooiste hondenbaan bij de politie."