Binnenland
KRO-NCRV

Prinsjesdag opleuken om publiek te trekken? 'Méér Koningsdag is niet nodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prinsjesdag opleuken om publiek te trekken? 'Méér Koningsdag is niet nodig'

Prinsjesdag zal er komend jaar anders aan toe gaan, meldt NOS. De opening van het parlementaire jaar gaat traditiegetrouw gepaard met de Troonrede, militaire optredens en een rijtoer door Den Haag. Maar de verbinding met het publiek is minder geworden. "Ik denk dat we niet méér Koningsdag nodig hebben", zegt staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel bij Spraakmakers.

Een publiekstrekker maken van Prinsjesdag, dat is het doel, blijkt uit de plannen van het kabinet. NOS heeft die plannen ingezien, waaruit blijkt dat er onder andere wordt gepleit voor meer ontmoetingen tussen het koningshuis en het publiek, het verzoek dat iedereen een hoedje draagt en dat er liveoptredens zijn van muzikanten. "Maak er echt een parlementaire toogdag van", stelt Rehwinkel voor.

Creativiteit

Ook wordt er gedacht aan een debat tussen Kamerleden en het publiek, foodtrucks en een meerdaagse openstelling van Paleis Noordeinde, Paleis Kneuterdijk en de Koninklijke Stallen. Dat leidt volgens Rehwinkel af van waar het op Prinsjesdag over zou moeten gaan. "Dat parlementaire aspect moet meer benadrukt worden." Dat haalt niet weg dat het wat "creatiever" mag. "Maak er een inhoudelijke gedachtewisseling van."

Hoedenshow

Een andere reden om meer verbinding met het publiek te krijgen, is om dat er de afgelopen jaren demonstraties plaatsvinden op Prinsjesdag. "We moeten niet al te krampachtig zijn over protesten. Die mogen ook klinken op die dag", vindt Rehwinkel. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet schaart zich daarachter. "We moeten er zeker geen hoedenshow van maken. Het gaat over het beleid van de regering en de opening van het parlement."

Promotie

Verbeet vindt het "heel goed" als Kamerleden op Prinsjesdag in gesprek gaan met het volk. "Prinsjesdag is een inhoudelijk verhaal, daar zou het over moeten gaan." Cultureel antropoloog Irene Stengs vindt het veel weghebben van het ontstaan van Koningsdag, wat bij het ontstaan in 1885 Prinsessendag heette, om de monarchie te promoten.

Stengs vreest dat de voorgestelde wijzigingen ook slechts één soort publiek trekt, namelijk de "oudere, witte" Nederlander. "Maar wil je dat wel? Of wil je een meer divers publiek trekken?" vraagt Stengs zich af. Toch ziet de cultureel antropoloog wel wat in het wijzigen van Prinsjesdag. "Het mooie aan tradities is dat ze altijd mee veranderen."

Festivalland

Koningshuisfan Oscar Meijer wordt er "angstig" van als er wordt gesjoemeld met tradities. "Nederland is een festivalland, maar gaan we nu ook van een ceremonie een festival maken?" Luisteraar Tineke Bulder vindt het onnodig om meer publiek te trekken: "Van mij mag het nog wel soberder." Hagenees Joachim Lubberts benoemt de vele tradities die er die dag al zijn in de stad en vindt het ook geen probleem als dat wordt uitgebreid. "Zoiets kan juist heel goed zijn voor de verbinding tussen politiek en burger."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie