Deze tradities worden nog wel gevierd, maar verdwijnen uit Nederland
- Nieuws
- Deze tradities worden nog wel gevierd, maar verdwijnen uit Nederland
Waar heel het land in december Sinterklaas viert, komt dit weekend in het Friese Grou Sint Piter aan. Zo zijn er nog veel meer tradities in ons land. Een mooie gelegenheid voor Stax&Toine om op zoek te gaan naar meer van dit soort mooie en bijzondere tradities.
Straô-rieën in Zeeland
In de kop van Schouwen vieren zes dorpjes ieder jaar een groots voorjaarsfeest: straô-rieën, ook wel strandrijden genoemd. Ruiters, gekleed in een zwart jasje met witte broek, duiken met hun paard de zee in. De dieren zijn daarbij versierd met een ketting van kleurrijke pompons.
Margo Grevel van straô-comité Burgh-Haamstede: "Het is een oude traditie.. De paarden hebben heel de winter op stal gestaan en moeten met de benen de zee in om de wondjes en schimmels te genezen en de boze geesten te verdrijven." Bij terugkomst in het dorp wordt er feest gevierd met muziek van een plaatselijk korps.
Video niet beschikbaar
Palmpasen in Hellendoorn
In Hellendoorn wordt de traditie van Palmpasen nog altijd volop gevierd en in leven gehouden. "Palmpasen is een christelijk feest waarop de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem wordt gevierd", legt Dinand Webbink van Stichting Oald Heldern uit.
De laatste zondag voor Pasen rukt het hele dorp uit voor de Palmpasenoptocht met kleurrijk versierde Palmpasenstokken: een houten stok in de vorm vol lekkernijen. Bovenop zit een broodje in de vorm van een haantje. "Volgens sommigen is dat een verwijzing naar de ontrouwe Petrus. De haan kan ook gezien worden als symbool voor Jezus Christus die je wakker schudt en vertelt je dat het licht eraan komt."
Video niet beschikbaar
Sint Piter in Grou
In Grou vieren ze geen Sinterklaas, maar het Sint Piterfeest. "Dat is een voorjaarsfeest dat vroeger op diverse plaatsen in Noord-Nederland werd gevierd", vertelt Peter van den Broek, voorzitter van het Sint Piter Komitee. Overal verdween het Sint Piterfeest in de loop der jaren, maar in Grou bleef het bestaan.
Hij lijkt op Sinterklaas, maar er zijn wat verschillen. Zo rijdt Sint Piter op een donker Fries paard, draagt hij een witte in plaats van een rode mantel én heeft Sint Piter eigen liedjes. Op de zaterdag voor 21 februari komt Sint Piter met de stoomboot aan in Grou. Daar wordt hij door de burgemeester en alle inwoners enthousiast ontvangen en toegezongen.
Sint Piter is een familiefeest voor jong én oud. Hij maakt een optocht door het dorp, bezoekt de scholen en kinderdagverblijven, maar gaat ook langs het verzorgingscentrum. Sinds 1951 wordt er elk jaar een Sint Pitersprookje opgevoerd door het amateurtoneel en op 21 februari wordt hij weer uitgezwaaid als hij naar Spanje vertrekt.
Video niet beschikbaar
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.